2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS – KADÉT-EB, SZARAJEVÓ

Bravúr lenne az érem

A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) új tesztszabályai szerint az adott súlycsoport versenynapján mérlegelnek a versenyzők, így a szabadfogás páratlan súlycsoportjaiban lévő fiúk tegnap közvetlenül a küzdelmek előtt álltak rá a mázsára a Szarajevóban megkezdődött kadét-Európa-bajnokságon.

Az UWW ezzel a szabállyal annak akarja elejét venni, hogy a birkózók a mérlegelést követő napon már 5-10 kilóval nehezebbek legyenek. A szerbiai versenyzők jó vagy rossz szereplése nem ezen múlik majd, hiszen minden érem, ill. éremközeli helyezés már óriási eredménynek számít majd, tekintettel arra, hogy a Keletről érkező birkózók versenyébe nem túl sokan szólhatnak bele, s vonatkozik ez a most megkezdődő kontinensviadalra is. Az új tesztszabály viszont megfelel a mieinknek, hiszen a legjobbak alig fogyasztanak, gondolunk itt főleg a 76 kg-os Surányi Martinra és a 69 kg-os Uglješa Gajićra. A kötöttfogású csapat tagjai szerdán találkoznak Belgrádban, a gárdát Újhelyi Sándor és Batrić Karadžić vezeti, szabadfogásban és a leányok mezőnyében Szerbia nem indított senkit.

A magyarok jó szokásukhoz híven szinte teljes csapattal utaznak a boszniai fővárosba, de esélyeiket latolgatni nem érdemes. Maradjunk annyiban, hogy az ő részükről is bravúr lesz egy-egy érem.

Az első napon négy versenyzőjük lépett szőnyegre, de az első meccsét csak az 58 kg-os Kiss Károly tudta megnyerni, aki a délutáni vigaszágban is reménykedhetett, hiszen negyeddöntős legyőzője, az orosz Artis Orzsak a fináléra is esélyes volt.

A verseny minket legjobban érdeklő része, a kötöttfogás pénteken kezdődik, az Eb vasárnap 19 órakor fejeződik be.

A szerbiai csapat, kötöttfogás: Pócs Előd (42 kg), Dragutin Kalaković (46 kg), Ágoston Dávid (58 kg), Aleksa Ilić (63 kg), Uglješa Gajić (69 kg), Surányi Martin (76 kg), Aleksandar Simović (85 kg), Csermák Krisztián (100 kg).

A magyar csapat, szabadfogás: Rácz Richárd (50 kg), Budai-Kovács Marcell (54 kg), Kiss Károly (58 kg), Dodó Bence (63 kg), Veszeli Dániel (69 kg), Korcsog Milán (76 kg), Losonczi Dávid (85 kg), Ubornyák Csaba (100 kg).

Lányok: Horváth Vanessza (46 kg), Nagy Nikolett (49 kg), Szekér Szimonetta (52 kg), Szél Anna (56 kg), Bognár Erika (60 kg), Szabados Noémi (60 kg), Nagy Bernadett (70 kg).

Kötöttfogás: Vitek Amadeusz (42 kg), Spányik Ákos (46 kg), Kecskeméti Dávid (50 kg), Tösmagi Attila (54 kg), Farkas Rajmund (58 kg), Bak Gergely (63 kg), Putnoki Zsolt (69 kg), Takács István (76 kg), Szőke Alex (85 kg), Vátzi Bálint (100 kg).