2024. április 24., szerda

Erősödnek a magyar vállalatok

Ésik Róbert: A magyar gazdaság elindult a „Made in Hungary” irányából az „Invented in Hungary” irányába

Az idén újabb rekordot dönthetnek a beruházás-ösztönzési rendszerben gondozott magyarországi befektetések – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) 2017. első félévi munkáját értékelő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Szijjártó Péter és Ésik Róbert (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter és Ésik Róbert (Fotó: MTI)

Ismertette, hogy a HIPA közreműködésével az első fél évben rekordértékben, 47 magyarországi beruházásról született pozitív döntés szemben a tavaly egész évi 71 beruházással. Az idei 47 beruházás 1,3 milliárd euró befektetést jelent, 3 százalékkal többet az előző év azonos időszakánál, és 8502 új munkahelyet hoz létre.

Szijjártó Péter szavai szerint az eredmény annak a stratégiának a sikere, amely a külpolitika középpontjába a külgazdaságot, a magyar gazdaság érdekeinek érvényesítését helyezte.

A miniszter kiemelte, hogy az első fél év adatai alapján továbbra is a német befektetők állnak az első helyen, ugyanakkor megjegyezte, hogy a közepes és nagy magyar vállalatok is tudnak már élni a befektetésösztönzési lehetőségekkel. Összesített részesedésük – 9 magyar vállalat első félévi pozitív döntéseivel – a második helyet biztosítja számukra a rangsorban.

A HIPA tájékoztatása szerint az idén az első fél évben a magyar vállalatok 254,23 millió euró beruházásról döntöttek a befektetés ösztönzési rendszeren keresztül, ez 1464 új munkahely létrejöttét jelenti.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy Európán kívül a legtöbb projektumról, négyről az Amerikai Egyesült Államok vállalatai döntöttek. Az ágazatok közül a miniszter kiemelte a járműipar dominanciáját 18 beruházással, ezt követi az üzleti szolgáltató szektor 7, illetve az élelmiszeripar 4 projektuma.

Szijjártó Péter rámutatott arra is, hogy az ország keleti megyéiben is egyre több befektetés jelenik meg.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke azt hangsúlyozta, hogy a befektetések között egyre nagyobb arányban vannak jelen a magasabb hozzáadott értéket képviselő projektumok. Szerinte ezzel a magyar gazdaság elindult a „Made in Hungary” irányból az „Invented in Hungary” irányába.

A HIPA elnöke elmondta, hogy az ügynökség beszállító fejlesztési programja által egyre több magyar kis- és közepes vállalkozás tud bekapcsolódni nagyvállalatok beszerzési hálózatába.

Az első félévi projektumból 34, azaz több mint 70 százalék újrabefektetés, a Magyarországon már letelepedett vállalatok bővítik tevékenységüket. A befektetési ügynökség fontos szerepet játszik a kormány stratégiai partnerségi program sikeres lebonyolításában, a 74 stratégiai partner több mint 166 ezer embernek ad munkát, ami 10 százalékkal több, mint a megállapodások megkötésének időpontjában – ismertették.