2024. április 23., kedd

Reformokért támogatás jár

Bulgária elnökségének ideje alatt Szerbia több tárgyalási fejezetet is megnyithat

Bulgária külügyminisztere, Ekatarina Zaharieva ma folytatta kétnapos szerbiai látogatását. Ivica Dačić szerbiai kollégájával elsősorban Szerbia európai integrációjáról, illetve a folyamat esetleges felgyorsításának a lehetőségeiről beszélgettek. Egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy Szerbiának érdemes kihasználnia azt az időszakot, amikor Bulgária lesz majd az Európai Unió elnöklője, hogy minél több tárgyalási fejezetet megnyisson. Zaharieva szerint elnökségének ideje alatt Bulgária mindenféleképpen az EU bővítésére, illetve a nyugat-balkáni országok integrációja ütemének a gyorsítására kíván összpontosítani. Bulgária 2018 első hat hónapjában fogja betölteni az EU tanácsának soros elnöki tisztségét.

A folytatásban a Bulgária és Szerbia közötti kapcsolatokra terelődött a szó. A külügyminiszterek egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy a két ország és a két nemzet közötti kapcsolatok igencsak szorosak, illetve közeliek, ha pedig esetleg feszültségek merülnének fel Belgrád és Szófia között, azt csakis párbeszéd útján fogják megoldani.

A gazdasági együttműködést olyan területként említették, amelynek tekintetében további igyekezet szükséges. Szerbia és Bulgária között jelenleg 700–800 millió euró értékben valósul meg árucsere-forgalom, vagyis mindenféleképpen lehetőség van a közös projektumok számának növelésére – fejtette ki Dačić, kiemelkedően fontosként kiemelvén az infrastrukturális projektumokat, a 10-es közlekedési folyosó keleti ágának befejezését, valamint a gázvezetéket, mert, mint mondta: 2019-től Oroszország többé nem Ukrajnán át juttatja el a földgázt Európába. A szerb külügyminiszter a bolgár turisták számával is elégedett – 88 ezer. Dačić kilátásba helyezte egy szerb–bolgár gazdasági fórum megszervezését. A rendezvényre a nyugat-balkáni régió többi országát is meghívnák.

Zaharieva elismerte, hogy Szerbia feltehetőleg nem két-három éven belül csatlakozik az EU-hoz, de ennek nem lenne szabad elbátortalanítania a fiatalokat. Fontos, hogy megőrizzék az EU-csatlakozás iránti hitüket – tette hozzá.

Az Ekatarina Zaharieva és Ana Brnabić szerb miniszterelnök közötti találkozón elsősorban a szerbiai reformokról szolt szó. Zaharieva elégedett a néhány éve megkezdett reformokkal, szerinte ezek is indokolttá teszik Bulgária támogatását Szerbia európai útján. Megismételte az uniós álláspontot, hogy a 35 tárgyalási fejezet közül a 23. és a 24., illetve az ezek akciótervébe foglalt vállalások, feladatok teljesítése kiemelkedően fontos.

Brnabić köszönetet mondott a szomszédos ország politikusának, amiért Bulgária támogatja Szerbia csatlakozását az európai országok családjához. Elmondta, hogy a szerb kormány az elkövetkező időszakban folytatja a reformok végrehajtását. A reformfolyamatokkal Szerbia egyrészt az EU elvárásait teljesíti, másrészt pedig egy korszerűbb Szerbiát épít ki.