2024. április 25., csütörtök

Információhalmozás helyett képességfejlesztés

Hogyan építhetőek be a Montessori szemléletű eszközök az óvodai programtervbe?

A Montessori-módszerek, Montessori-eszközök alkalmazása az óvodákban témában zajlott az oktatási minisztérium által akkreditált képzés a hétvégén Belgrádban a szerbiai Montessori Egyesület szervezésében, amely képzés egyik előadója Bedroszián Erzsébet okleveles pedagógus és Montessori-oktató volt. A szabadkai szakembert a képzés kapcsán a Montessori-módszerek alkalmazásáról kérdeztük.

– A képzés ahhoz adott ötleteket az óvodapedagógusoknak, hogy hogyan tudják a munkájukat színesíteni, bővíteni, érdekesebbé tenni, másként tanítani Montessori-elemekkel, és hogy milyen helyzetekben lehet ezeket az eszközöket használni. Minden iskoláskor előtti intézmény köteles fogadni a különleges nevelési igényű gyermekeket is, tehát az oktatás differenciálásban is nagy szerepet kaphatnak az ilyen eszközök, a Montessori-módszer – tudtuk meg Bedroszián Erzsébettől, aki hangsúlyozta: az iskoláskor előtti intézmények nem tanterv, nem nagyon szigorú behatárolt program szerint dolgoznak, hanem programalapok szerint. Ez azt jelenti, hogy keretprogram van megadva, és ezen belül az óvónőnek van szabadsága, van lehetősége eldönteni, hogy a célokat, amelyeket meg kell valósítania, hogyan valósítsa meg. Ebbe belefér az is, hogy az óvodapedagógus Montessori-eszközökkel is dolgozzon.

A képzés három szegmensre épült: anyanyelvápolás, matematika, természetismeret. Ezen területekre vonatkozóan kaptak az óvónők ötleteket, például hogyan tudnak a mindenki számára elérhető irodai eszközökből Montessori jellegű óvodai eszközt, fejlesztőjátékot készíteni.

– A Montessori-eszközök ismérve, hogy nem a kész információt adják át, hanem gondolkodásra késztetik a gyermeket. Ezek az eszközök tanulni tanítják a gyerekeket – magyarázza a szakember.

Mint megtudtuk, Szabadkán nincs kifejezetten Montessori-óvoda, mert a minisztérium nem ismer el ilyen jellegű oktatást, hanem ún. Montessori szemléletű óvodák vannak: 3 állami (a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény óvodái) és 3 magánóvoda. Ezek az intézmények használják a Montessori-program elemeit, ezeket az elemeket beillesztik az előírt programkeretbe.

A kérdésre, hogy miért jó Montessori-elemekkel dolgozni, Erzsébet elmondta, ma már nem a tudás mennyisége a fontos – hiszen az információkhoz ma már egy gombnyomással elérhetünk – hanem a képességek fejlesztése a lényeges. Ebben nyújt segítséget a reformpedagógia, amelynek egyik formája a Montessori-módszer.

– Felismerni, hogy mikor milyen információra van szükségem, azt hogyan szerezhetem meg, és a megszerzett információt alkalmazni is tudom. Az információ itt van, csak meg kell találnom, és hogyan tudom felhasználni. Erre tanít a Montessori-módszer. A Montessori-szemlélet azt hangsúlyozza, hogy nem információkat halmozunk, hanem képességeket fejlesztünk