2024. április 24., szerda

Az arabok minél előbb szeretnének öntözni

Augusztusban kezdik meg 4 öntözőrendszernek a kiépítését abból a 11-ből, amelyeknek a létrehozásáról Szerbia szerződést kötött az Egyesült Arab Emírségekkel – jelentette be az RTS műsorában Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, és hozzátette, hogy a 11 főrendszer kiépítésével az országban újabb 25 000–30 000 hektár termőföldet tudnak majd öntözni.

– A nagy rendszerek építésével párhuzamosan a szakminisztérium támogatja a mikro öntözőrendszerek kútfúrással való létrehozását is; ezeket leggyakrabban a zöldségtermesztésben és a gyümölcsészetben használják – mondta a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy Szerbiában a megművelhető területeknek mindössze a 3 százalékát fedik le az öntözőrendszerek, és hogy a szaktárca elképzelése szerint ennek az aránynak legkevesebb 10 százaléknak kellene lennie.

– Az öntözőrendszerek különösen azokon a területeken fontosak, amelyeken gyümölcs- és zöldségtermesztéssel foglalkoznak. Ott kifizetődhet a rendszerek építése, ezért tartjuk fontosaknak a Belgrád körüli, valamint a mladenovaci, a smederevói és a leskovaci területeket – mondta az agrártárca vezetője.