2024. április 20., szombat

Fél órás várakozás

Július elseje óta mintegy 800 ezer ember haladt át a horgosi határátkelőn

Miután vasárnap délelőtt baleset történt az E-75-ös autóút magyarországi szakaszán, nem messze a horgosi határtól, ami azt eredményezte, hogy mintegy tíz kilométeres kocsisor alakult ki, és teljesen leállt a forgalom, hétfőn már újra zökkenőmentesen folyt a határátlépés.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A Szerbiai Motorosszövetség honlapján közzétett információk szerint hétfőn délelőtt mindössze fél órát kellett várakozni a határátkelőhelyeken, mind a belépő, mind a kilépő kapuknál. A kelebiai és horgosi határátkelők éjjel-nappal fogadják a járműveket, buszokat és teherautókat, a Horgos2, a gyálai és a királyhalmi határátkelők pedig 7-től 19 óráig várják a személygépkocsikat.

Dél körül Horgosnál nagyjából fél órába telt kilépni az országból, a belépő kapuknál azonban 30–45 perces várakozási időt tüntetett fel a Szerbiai Motorosszövetség a honlapján. A kelebiai, valamint az este hét óráig nyitva tartó kis határátkelőhelyek mindegyikénél nagyjából harminc perces volt a várakozási idő, azonban mint arra felhívták az utazók figyelmét, a nap folyamán a helyzet bármikor változhat, az aktuális helyzetről pedig a szövetség honlapján lehet tájékozódni, s a nagy tumultus és a hosszan tartó várakozás elkerülése érdekében arra intik az autósokat, hogy szükség szerint válasszák valamelyik kisebb, alternatív határátkelőhelyet.

A Tanjug hírügynökségnek Biljana Popović Ivković, a belügyminisztérium államtitkára hétfőn azt nyilatkozta, hogy július elseje óta eddig mintegy 800 ezer utas haladt át a horgosi határátkelőn, egyúttal köszönetét fejezte ki a határrendőrség munkatársainak, akik ebben a periódusban éjjel-nappal, önfeláldozóan dolgoztak. Kiemelte, a határrendészek felelősségteljesen és szakszerűen biztosítják az államhatárt, lehetővé teszik a hatékony utas- és áruforgalom bonyolítását, és megtesznek mindent a bűnözés megfékezésében.