2024. április 20., szombat

Ünnepelt a Roham

A magyarcsernyei klub gálamérkőzéssel ünnepelte fennállásának kilenc és fél évtizedét

A magyarcsernyei Roham Labdarúgóklub az idén ünnepli fennállásának 95. évfordulóját. A jeles évforduló alkalmából az 1922-ben alapított közép-bánáti egyesület szombaton gálamérkőzést rendezett, amelyen az elmúlt pontvadászatot az utolsó helyen záró Roham gárdája a délvidéki magyar válogatott amatőr kerete ellen lépett pályára.

A találkozót megelőző sajtótájékoztatón Tanók Tamás, a csernyei klub elnöke megköszönte a délvidéki válogatott vezetőinek, hogy elfogadták a meghívást, Apró Attila, a válogatott megalapítója pedig sportfelszerelést tartalmazó ajándékcsomaggal lepte meg a házigazdákat, akik a Tisza Menti Ligában bajnoki címet szerző Horgos 1911 elnökétől, Sors Róberttől egy, a játékosok által aláírt labdát is átvehettek.

– Habár a délvidéki labdarúgó-válogatott nem dúskál az anyagiakban, olyan szegények nem lehetünk, hogy ajándék nélkül érkezzünk egy ilyen jeles eseményre – nyilatkozta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Apró, aki elmondta, hogy júniusban pont az anyagiak gátolták meg a délvidéki magyar csapatot abban, hogy részt vegyen a ConIFA által szervezett észak-ciprusi Európa-bajnokságon.

A Roham–Délvidék találkozót, amely egy másnapi rockkoncert előkészületei miatt meglehetősen korán, 14 órakor kezdődött, az 5. és 6. ligás labdarúgókból álló vendégcsapat kezdte aktívabban, először Puljaji Igor, a Horgos 1911 játékosa veszélyeztette a hazaiak kapuját egy 20 méteres szabadrúgás után, majd a 12. percben Puljaji akcióját követően a kapusról kipattanó labda Makra Norbert elé került, ő pedig közelről nem is tévedett. A Horgos 1911 csapatára épülő délvidéki gárda öt perc múlva már két góllal vezetett, a hazai védők között kilépő Törteli Krisztián egy finom mozdulattal emelte át a labdát a kapujából kimozduló Jovin felett.

Az első félidő derekán a Délvidék egyik legjobbja, Puljaji egy jobb oldalról érkező beívelés után a bal alsó sarkot vette célba, a csernyeiek tapasztalt hálóőre azonban parádés vetődéssel hárítani tudott. Nem sokkal később Puljaji indítása után Borsos Márk szerezhetett volna újabb gólt, a fiatal adorjáni játékos azonban ígéretes helyzetben mellélőtt. A hazai csapat félórai játékot követően jutott el először a vendégek kapujáig, a 29. percben Szilágyi Oszkár bombázott fölé 15 méterről, két perccel később Živković közeli próbálkozását védte Csanádi Dániel. Az első játékrész hajrája ismét a délvidéki amatőr válogatotté volt, Törteli és Puljaji lövéseinél azonban Jovin a helyén volt, és megmentette csapatát az újabb góloktól. A folytatásban Dejan Veselinov, a vendégegyüttest irányító szakember pályára küldte összes cserejátékosát, akik közül a szélvészgyors Kolompár Gábriel mindjárt gólt is szerezhetett volna, a fiatal horgosi támadó higgadtan elvitte a labdát a kimozduló hazai kapus mellett, üres kapuba tartó lövését azonban az egyik visszafutó védő szögletre mentette. Az 55. percben a Roham együttese némileg váratlanul szépített az eredményen, a kék-fehérek csapatkapitánya, Aleksandar Živković 16 méterről lőhetett kapura, a labda pedig a kapufa érintésével a jobb alsó sarokban kötött ki. A góltól fellelkesült hazai gárda ezt követően egyre többször jutott el Törtei Kristóf kapujáig – a fiatal oromhegyesi kapus Bugarinović megpattanó szabadrúgásánál hatalmas bravúrt mutatott be –, csakhogy az egyenlítő találat nem jött össze Vastag Attila tanítványainak, sőt a túloldalon a zöld mezesek a hajrában növelhették volna előnyüket, Darko Veselinov ugyanis egy pontrúgás után a felső lécre fejelte a labdát, majd egy mintaszerű kontratámadás végén Kolompár lőtt kicsivel mellé.

A 2:1-es vendégsikerrel zárult találkozó előtt a magyar és a szerb himnusz mellett felcsendült a határon túli magyarok nem hivatalos himnusza, az Ismerős Arcok Nélküled című száma is, a két csapat játékosait pedig a helybéli ifjú labdarúgópalánták kísérték ki a pályára. A jó iramú mérkőzés után a csernyei pálya mellett felállított sátorban következett a „harmadik félidő”, a nagy hőségben is apait-anyait beleadó játékosok finom estebéddel zárták a napot.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Roham–Délvidéki amatőr válogatott 1:2 (0:2)

Magyarcsernyei pálya, 200 néző, vezette: Stanojević (Nagykikinda). Góllövők: Živković az 55., illetve Makra Norbert a 12., Törteli a 17. percben.

Roham: Jovin, Lucs, Nagy, Burai T., Raffa, Bugarinović, Živković, Kerekes, Lajos, Szilágyi, Szakáll. Játszott még: Kuruc, Újvári, Burai R., Csapó, Szabó, Fodor, Győri.

Délvidék: Csanádi, Bohata G., Rúzsa, Makra D., Bohata E., Rudics, Borsos, Fodor I., Puljaji, Makra N., Törteli. Játszott még: Törtei, Fodor D., Veselinov, Kolompár, Balgó, Baté.