2024. április 25., csütörtök

Lítiumbányát nyitnak Loznicánál

A mintegy tíz éve felfedezett ásvány egyedüli lelőhelyéről a Jadarit nevet viseli

A kormány a világ egyik legnagyobb bányatársaságával, a brit–ausztrál Rio Tinto konzorciummal írt alá megállapodást a Loznica közelében található, Jadar menti lítiumlelőhely fejlesztéséről. A kormány közleménye szerint a konzorcium ebbe a projektumba eddig már 90 millió dollárt fektetett, hogy a lítium és a borátok (ásványtani szempontból a termés állapotban található bórsavas sók, kevéssé elterjedt ásványok) iránti igénynek eleget tudjon tenni a világban.

Aleksandar Antić bányászati és energetikai miniszter képviselte a kormányt a megállapodás aláírásakor. Mint rámutatott ez után Szerbia a „két fontos elem: a lítium és a bór kulcsfontosságú feldolgozójává válhat”.

– A szándéknyilatkozat aláírása felgyorsít majd minden eljárást, ami a bánya megnyitását és a lítium kitermelését érinti, és ez jelentős mértékben hatással lehet Szerbia fejlődésére – mondta Antić, utalva arra, hogy a Jadar-projektum jelentős mértékben hozzájárulhat az ország gazdasági fejlődéséhez.

Ana Brnabić kormányfő, aki szintén jelen volt a szándéknyilatkozat aláírásánál, kiemelte, hogy a bánya megnyitása Loznica, de az egész régió fejlődésére nagy hatással lesz, ha 2023-ban megkezdődik a kitermelés. A projektumba számos hazai és külföldi szakembert is bevonnak, akik külön figyelmet fordítanak majd a környezetvédelemre.

Simon Trott, a Rio Tinto vállalat végrehajtó igazgatója kiemelte, a szándéknyilatkozat aláírása a projektum kidolgozásának alapját képezi, ami egy lépéssel közelebb hozza Szerbiát és a Rio Tinto vállalatot ahhoz, hogy a világ vezető lítium- és borátforrásává váljon.

A szándéknyilatkozat aláírását követően a Rio Tinto jelentős beruházást tervez, mindenekelőtt egy bánya megépítését, valamint új, innovatív technológiát szeretne bevezetni a jadaritok (kémiai összetétele: nátrium-lítium-boroszilikát-hidroxid, nevét lelőhelyéről, a Jadar térségről kapta) feldolgozásában.

A Jadar környékén talált jadarit feldolgozásából kinyert boroszilikát üvegeket radioaktív hulladékok tárolása során alkalmazzák, az ásvány lítiumtartalma pedig a gyógyszeriparban és a műszaki eszközök akkumulátorainak gyártására szükséges.