2024. április 25., csütörtök
EURÓPAI FILMEK PALICSI FESZTIVÁLJA

Összes reményük a szerencséjük

Sergio Castellitto: Fortunata

A nevében a szerencsét hordozó Fortunata (Jasmine Trinca) állandó rohanásban van: fodrászként dolgozik, de mivel nincs szalonja, csakis feketén teheti, és házhoz jár a kuncsaftokhoz. Mielőtt azonban megkezdené a munkát, nyolcéves kislányát (Nicole Centanni) el kell vinnie egy gyermekmegőrzőbe. Éppen válófélben van, rendőr (volt) férje (Edoardo Pesce) azonban továbbra sem hagyja békén, hol felmegy a lakására, hol az utcán köt bele, a bírósági döntés ellenére azt követelve, hogy a gyerek kerüljön hozzá. A kislányt egyébként nagyon megviselik a történések, emiatt gyerekpszichológushoz kell járatni. Fortunata nem érti, mi szükség van a lélekturkászra, és nem is titkolja véleményét a pszichológus (Stefano Accorsi) előtt, akit egy idő után egyre intenzívebben kezd foglalkoztatni az anyuka. Fortunata egyetlen támasza a tetoválással foglalkozó, érzelmileg labilis szomszéd fiatalember (Alessandro Borghi), aki Alzheimer-kórban szenvedő, folyamatosan Antigoné szerepét játszó, volt színművésznő édesanyjával (Hanna Schygulla) él. Közös álmuk, hogy egyszer egy közös szalont nyitnak, amelyben Fortunata frizurákat készít, Chicano pedig tetovál, ezért a szerencsében bízva, rendszeresen lottóznak.

A rövid szinopszisból is kitűnik, hogy Sergio Castellitto Fortunata című játékfilmje egy többrétű, eseménydús, fordulatokban gazdag alkotás, amely különböző jellegű emberi kapcsolatokat boncolgat. Egyszerre családi és szociális dráma, némi fanyar humorral feloldva. A művet minden ízében áthatja az olasz néplélekre jellemző indulatos temperamentum, ami leginkább a címadó hősnőt jellemzi. Fortunata rendszerint néhány káromkodással vagy egy heves dühkitöréssel kezeli a gondokat, azokat is, amelyek felett mások talán napokig siránkoznának. Az egyéni sorsok láttatása mellett a film az adott társadalmi viszonyokba is bepillantást nyújt, elejtett megjegyzésekből utalva a szociális állapotokra is. A hősök mind tömbépületi lakásokban élnek, a környéken sok a kínai lakos, ha a bank nem ad hitelt, lehet azt igényelni feketén uzsorakamattal. Sergio Castellito szabályos történetvezetéssel, kronológiai sorrendben meséli el társadalmi drámáját, színészi játékának kifejező erejére fektetve a hangsúlyt. Az ínyencek kissé talán fanyalogni fognak, de az életszerű történetek kedvelői szeretni fogják a filmet. A Fortunata nevében foglaltatott szerencsét illetően pedig tudjuk, mindent meg kell tervezni, s közben számolni azzal is, hogy terveink ellenére az élet mindig képes váratlan helyzeteket produkálni: rosszat, jót egyaránt.

Rendező: Sergio Castellitto. Forgatókönyvíró: Margaret Mazzantini. Producer: Nicola Giuliano, Francesca Cima, Carlotta Calori, Viola Prestieri. Operatőr: Gianfilippo Corticelli. Vágó: Chiara Vullo. Zene: Arturo Annecchino. Szereplők: Jasmine Trinca, Stefano Accorsi, Alessandro Borghi, Edoardo Pesce, Nicole Centanni, Hanna Schygulla. 103 perc, 2017, Olaszország.