2024. április 25., csütörtök

Több mint 11 tonna búza a Magyarok Kenyeréhez

Csaknem megkétszereződött a tavaly felajánlott mennyiség
Vajdaság minden részéről érkeztek termelők (fotó: Gergely József)

Vajdaság minden részéről érkeztek termelők (fotó: Gergely József)

A vajdasági magyar gazdák immár hét éve vesznek részt a Magyarok Kenyere elnevezésű Kárpát-medencei programban. Az első évben még csak 400 kilogramm búzát gyűjtöttek össze nálunk, de tavaly már 6,5 tonna kenyérgabonát ajánlottak fel a gazdák. Idén minden eddiginél több jótékonysági célra szánt búzát vittek el a gazdák szombaton Zentára. Összesen 11 270 kilogramm búza átadásával járultak hozzá a Magyarok Kenyere programhoz a vajdasági magyar gazdák. Július folyamán a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének koordinálásával a gazdaszervezetek a terepen gyűjtötték a kenyérgabonát, és ezt sokan most szombaton hozták el Zentára a központi gyűjtőhelyre, mások saját adományukkal érkeztek a zentai gazdaszervezet székháza előtti térre, ahol egy tehergépkocsiba rakták be az adományokat. Előbb azonban minden egyes zsák búzából egy keveset kivettek, hogy azt majd augusztus 13-án elvigyék Magyarországra az Összeöntés Napjára, amikor is a magyarlakta területekről érkezett búzaszemeket egybeöntik. A vajdasági gazdák által felajánlott búza nagy része itthon marad.

Általában egy zsák búzát ajándékoztak a gazdák

Általában egy zsák búzát ajándékoztak a gazdák

A szervezők lisztre váltják át, s ezt az elmúlt évekhez hasonlóan vajdasági, gyerekeket segítő szervezetek és intézmények között osztják szét. A szervezők szeptember elején tervezik az adományok átadását a szabadkai Kolevkának, a Poverello Alapítvány által működtetett lurkóházaknak és a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének.

A Magyarok Kenyere akció idén Esztergomban, búzaszenteléssel kezdődött, s miután a Kárpát-medence összes vidékén összegyűjtik a termelők által adományozott gabonát, augusztus 20-án elkészül a Magyarok Kenyere. A legnagyobb esemény helyszíne most is Pécs lesz, ahol augusztus 20-án, a Központi Kenyérünnep keretében Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Korinek László professzor, a mozgalom elindítója jelenlétében megáldják a Magyarok Kenyerét.

 A program zárórendezvényét pedig ősszel nálunk szervezik meg, mégpedig Hajdújáráson a Lurkóházban – tudtuk meg Nagy Miklóstól, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnökétől. A szövetség elnöke azt is elmondta, hogy erre az ünnepségre várják dr. Herczeg Anitát, Áder János köztársasági elnök feleségét, aki a Magyarok Kenyere program fővédnöke, valamint dr. Korinek László professzort, a program ötletgazdáját, illetve a Kárpát-medencei főszervezőket is.