2024. április 25., csütörtök

Fogadás a dortmundi zenészek számára

Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja ünnepélyes keretek között fogadta a városházán az Újvidék–Dortmund Nyári Dzsesszakadémia résztvevőit.

A sorrendben 7. nyári dzsesszakadémiát a testvérvárosi együttműködés (Újvidék és Dortmund közötti) keretében bonyolítják le. A projektum megvalósításáért az Újvidéki Művelődési Központ és az Isidor Bajić Zeneiskola a felelős. A nyári akadémia megtartását az önkormányzat és a Tartományi Művelődési- és Tájékoztatási Titkárság is támogatja.

– Városunk büszke kulturális rendezvényeire, ezek nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Újvidék elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet. Az Újvidék–Dortmund Nyári Dzsesszakadémia az egyike a fontosabb ilyen jellegű rendezvényeknek. Az önkormányzat büszke erre a manifesztációra, mivel az Újvidéki Művelődési Központ és a dortmundi dzsesszzenészek együttműködéséből jött létre. A dzsesszakadémia évről évre egyre több fiatalt vonz, és ennek köszönhetően pozitív visszhangja van az egész világban, és ez Újvidék hírnevét is öregbíti. Örömmel tölt el, hogy minden évben újabb ötletek születnek a nyári akadémián azzal kapcsolatban, hogyan bővíthetnénk tovább a két város együttműködését a művészet és a kultúra terén – mondta Rožić.

Sunčica Marković, az Újvidéki Művelődési Központ igazgatóhelyettese és Vesna Kaćanski, a Központ zenei szerkesztője a nyári akadémia sikerességéről beszélt, erre az a legjobb bizonyíték, hogy évről évre több jelentkezője van.

Uwe Platt, az Újvidék–Dortmund Nyári Dzsesszakadémia vezetője elmondta, számára megtiszteltetés, hogy Újvidék legtehetségesebb és legjobb zenészeivel dolgozhat.

– A nyári akadémia koncepciója rendkívül fontos Európában, mivel ezt a módszert használják a zenei oktatásban az Unióban, és Újvidéken is pontosan ezt csináljuk. Újvidék és Dortmund különleges kapcsolata a dzsessz területén még 2003-ból származik, ekkor kezdtük meg az együttműködést, és ezt az együttműködést a jövőben is folytatni szeretnénk – magyarázta Platt.

Az Újvidék–Dortmund Nyári Dzsesszakadémia július 15-én kezdődött, és ma, július 22-én ér véget. A zárókoncertet szombaton este 19.30-kor tartják meg, melyen a nyári akadémia tanulói és a tanárai közösen vesznek részt. Az érdeklődőket az Ifjúsági Tribünön várják.