2024. március 28., csütörtök

Hazaváró

Vasárnap kezdődik az Anna-napok rendezvénysorozat Kishegyesen – Egész héten programok várják a vendégeket

A következő hétvégén búcsú lesz Kishegyesen, az ünnepkör köré épülő rendezvénysorozat azonban már most vasárnap kezdetét veszi. Sándor István, a rendezvény főkoordinátora arról számolt be lapunknak, hogy ez az az ünnep, amikor a falu hazavárja a távolra szakadt falubelieket.

Sándor István (Lakatos János felvétele)

Sándor István (Lakatos János felvétele)

– Az Anna-napok rendezvénysorozat egy hazaváró rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Karácsony és húsvét után ez a legtömegesebb program, amire hazalátogatnak a vidékre költözött, esetleg távolabb dolgozó kishegyesiek. Épp ezért a civil szervezetek és a helyi közösség igyekeznek színvonalas programot összeállítani, amelynek az a célja, hogy Kishegyes megteljen mozgással és történésekkel. A programsorozat talán azért is duzzadt fel ennyire, mert sokan a szabadságukat is úgy időzítik, hogy ekkor itt legyenek a faluban. Nekik szeretnénk kedvezni, hogy egész héten gazdag program várja őket. A búcsú hétvégéjét egy teljes, programokkal teletűzdelt hét előzi meg. Fontos megemlíteni, hogy a helyi közösség állítja össze a programot, de az egyesületek és a civil szervezetek töltik fel tartalommal – mondta el Sándor István.

A program július 23-án, vasárnap kezdődik a Tanyaszínház fellépésével. Ez már az előző években is része volt az Anna-napi rendezvénysorozatnak, és ez alkalommal is a Hegyalja utcában kerül rá sor – mondta el a koordinátor. Hétfőn egy új programra kerül sor: szalmabábú már korábban is állt a falu bejáratánál, de most az érdeklődők megnézhetik, hogyan készül. Szerdán lesz az Anna-napi szentmise, csütörtökön pedig egy újabb újdonság várja a vendégeket. A Szó-Beszéd szerkesztőségének szervezésében kerül megrendezésre a Művészetek udvara a Pöndöl vendéglő udvarában. Itt a délután során lesz képkiállítás, kézműves foglalkozások, kerekasztal-beszélgetés a Szó-Beszédről, fellép a Szajkó énekcsoport, este pedig a Fokos zenekar és táncház várja a kikapcsolódni vágyókat. Pénteken kerül sor a hagyományos kézilabda-találkozóra, este a színházban pedig a szajáni művelődési egyesület színjátszói mutatják be a Leszállás Párizsban című bohózatot. A programkínálat természetesen a búcsú hétvégéjén lesz a leggazdagabb – mondta el a koordinátor.

Kishegyes ünnepre készül (Lakatos János felvétele)

Kishegyes ünnepre készül (Lakatos János felvétele)

– Szombat délelőtt a labdarúgópályán hagyományos kecskepaprikás-főző verseny kezdődik, ezt délután Anna-napi nyugdíjasbál követi a nyugdíjasotthonban. Szintén a délután során a Nők Kishegyesi Fóruma Keressük a búcsúfiát címmel gyermekprogramot szervez piactéri székházában. Estefelé a Dombos pincében borkóstoló lesz 15 borászat 50 fajta borából, este pedig diszkó a Story kávézóban, DJ Morning Indian és DJ Alen közreműködésével. Búcsú vasárnapján 10 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, ezt az Anna-napi lovas felvonulás követi. Ez végighalad a falu Fő utcáján, és kicsivel dél előtt ér a kopjafához. Itt gyermektánc-bemutatóra kerül sor, majd lehetőség nyílik fiákerezésre is. Újdonság lesz egy látványsmink-bemutató, amit az Alexandra Wellness szervez. 16 órakor kezdődik az Anna-napi komolyzenei koncert a templomban, ezt a Szabadkai Fúvós Zenekar fellépése követi a színház előtti téren. A nap két koncerttel zárul: a Sógor Exclusive vendéglőben fellép Bangó Margit, majd DJ Bobó retrobulija következik. A Story kávézóban pedig az Elementary rockbanda koncertjére kerül sor – számolt be a koordinátor, aki bízik benne, hogy mindenki megtalálja a kedvére való programot.