2024. április 24., szerda

Néptánc, boldogságkönyv, jó hangulat

Adán ma este gálaműsorral zárul a Vadvirág-tábor

A héten kiváló hangulatban zajlott a Vadvirág Hagyományápoló Kör szervezésében az adai lóversenypályán a XXIII. Vadvirág Néptánc- és Népzenei Tábor, ahol délelőtti és délutáni néptánc- és népzenei oktatás mellett változatos kézműves-foglalkozások, valamint esténként táncházak, koncertek, ismeretterjesztő előadás és mesejáték várta a közel nyolcvan táborlakó fiatalt. A július 16-án kezdődött tábor ma, szombaton 20 órakor zárul a gálaműsorral, amelyre a szervezők várják a nagyközönséget, hiszen a táborlakók bemutatják mindazt, amit az elmúlt egy héten elsajátítottak.

Néptáncoktatás az idősebb táborlakóknak (Csincsik Zsolt felvétele)

Néptáncoktatás az idősebb táborlakóknak (Csincsik Zsolt felvétele)

Varga Lívia, a Vadvirág HK elnöke, a tábor vezetője elmondta, hogy zömében fiatalok, általános iskolások vannak a táborban, de az idősebbek is képviseltetik magukat.

– A táncpróba két helyszínen zajlik. Az egyik a csűr, ahol az idősebbek tanulják a nyárádmagyarósi táncokat Taba Csaba és Fejér Erika magyarországi néptáncoktatók vezetésével. A Prospertati Alapítványt által beszerzett rendezvénysátorban Savelin László és Savelin Zellei Zsuzsanna, a topolyai Cirkalom táncegyüttes tagjai gömöri táncokat tanítanak a fiatalabb korosztálynak. Varga Imola és Szollár Polyák Anna foglalkozik az óvodásokkal, akiknek gyermekjátékokat tanítanak, és kézműveskednek délelőttönként – közölte a táborvezető. – A táborban népzeneoktatás is zajlik. Cseszák Zsombor oktatja a vonósokat. Varga Imola a haladó furulyásokat, a kezdő furulyásokat pedig Varga Lilla. A tamburásokkal Zombori Péter foglalkozik. A vonósok a táncpróba alatt, a többiek a táncpróbák között muzsikálnak. A táncoktatás 9 és 12 óra között zajlik, valamint 17-től 19 óráig. A köztes időben kézműves-foglalkozásokat tartunk. Az idén nagyon színes a program, illetve a lehetőségek, amelyek közül választhatnak a gyerekek. Itt volt közöttünk Orcsik Csaba, aki a fazekasságot oktatta. Azután Topolyáról Dimény Ibolya, aki a gyöngyfűzést tanította. Kabók Katalin vezetésével pirográffal fára égethettek különböző motívumokat a gyerekek, akik Szollár Polyák Anna irányításával kisebb dísztárgyakat is varrtak, illetve Huszágh Zsuzsanna vezetésével dekupázst készítettek. Hegedűs Julianna és László vezetésével pedig fából készítettek különféle tárgyakat. Nagyon jó a hangulat a táborban. Készítettünk egy boldogságkönyvet, amely kézről kézre jár a táborlakók között, és mindenki beleírhatja, hogy milyen boldogság érte a táborban. Ez a zárónapig megtelik, és jövőre újra kiosztjuk, és vissza lehet majd lapozni az emlékeket a táborról – magyarázta Varga Lívia, aki hozzátette, hogy a gyerekek zömében helybeliek, de vannak résztvevők Vajdaság több településéről, így Szenttamásról, Óbecséről, Temerinből, Zentáról, a magyarországi Székesfehérvárról és Debrecenből is.

A Vadvirág-táborban minden este különféle programok várták a táborlakókat. Hétfőn tábortűz volt, amely körül moldvai–gyimesi táncházat tartottak. Kedden a Vadvirág HK-ba járó gyerekek szülei mutattak be mesejátékot A fogfájós cápa címmel. Szerdán a Baraparty együttes koncertezett. Csütörtökön Resócki Rolland, a népművészet ifjú mestere és párja, Vázsonyi Csilla néprajzkutató tartott előadást a vajdasági néptánc- és népzenei gyűjtésükről. Pénteken Ki mit tud? vetélkedőt tartottak a táborlakóknak, majd a magyarországi Pántlika népzenei együttes adott koncertet. A táborban az óbecsei Fokos zenekar muzsikált.