2024. április 24., szerda
NEGYVENÉVES A TANYASZÍNHÁZ

Képzelt betegből orvos

Fergeteges komédia a Tanyaszínház negyvenedik előadása
Fergeteges komédia, ötletes kosztümök, ez a Tanyaszínház (Gergely József felvétele)

Fergeteges komédia, ötletes kosztümök, ez a Tanyaszínház (Gergely József felvétele)

A Tanyaszínház társulata Molière A képzelt beteg című darabjából Radoslav Milenković rendező irányításával fergeteges komédiát varázsolt a színpadra. A szombat esti bemutatón Kavillón Vajdaság minden részéből közel kétezer ember gyűlt össze, hogy lássa a Tanyaszínház negyvenedik produkcióját. Jó volt látni, ahogy megtelik a Tanyaszínház udvara, csak gyűlnek és jönnek az emberek, mint valami zarándokhelyre. Alig fértünk oda a színpad köré, annyian voltunk, kicsik és nagyok, idősebbek és fiatalok. A jubiláris negyvenedik előadásra a gyönyörű új épületegyüttessel a Tanyaszínház már messziről hívogató intézmény, amelyről immár, mint Tanyaszínház Művésztelepről beszélünk.

A színpadról lejött, a néző befogadta! A színházcsinálás két legfontosabb eleme ezúttal is együtt volt, ettől színház a színház, függetlenül a „tanyai” helyszíntől. A nézőtér csillagfényes teteje, a reflektorok fényétől szédülten kerengő bogarak és a szomszéd tanyán hangoskodó szamárcsődör egyformán a Tanyaszínház elengedhetetlen kellékei. A Tanyaszínház mozgalom lelkes elindítói éppen a tanyát, a falut, az ott élőket célozták meg, keresték fel és keresik fel az alkalmi társulatok immár negyvenedszer, hogy házhoz vigyék a színházat, amit most is ugyanúgy leterített pokrócról és kissámliról lehet élvezni, mint négy évtizeddel ezelőtt. Idén is még több településre várták, még több faluban látták volna szívesen vendégül a színészeket, annál, mint ahová fizikailag el tudnak jutni. Mindannyian akarjuk őket látni…

A Tanyaszínház a négy évtizedes fennállásával már régen intézményé nőtte ki magát. A színészgárda bár évről évre új arcokkal bővül, cserélődik, de az olyan alapalapemberek, mint Magyar Attila, és a többi töretlenül lelkes színházcsináló, nagy örömünkre és megelégedettségünkre, gondoskodik a folytonosságról.

A szombati bemutató előtt Szakály József atya megáldotta a Tanyaszínház Művésztelep új létesítményeit, a haranglábat, a harangot, meg a többi színészszolgáló épületet. A bemutató után felléptek az adai Török Testvérek, a Baraparty együttes és a Juhász-zenekar. Szép esténk volt.

A 40. turné keretében, ma, hétfőn Bácsfeketehegyen lép közönség elé a Tanyaszínház társulata. Holnap, július 25-én Szenttamás, 26-án Óbecse, 27-én Torda, 28-án Magyarittabé, 29-én Magyarcsernye, 30-án Tóba, 31-én Nagykikinda következik. Augusztus 1-jén a Tanyaszínház előadása Csókán lesz látható, 2-án Zentán, 3-án Majdánon, 4-én Törökkanizsán, 5-én Martonoson, 6-án Nagyradanovácon, 7-én Hajdújáráson, 8-án Kelebián, 9-én Bezdánban, 10-én Bácskertesen, 11-én Bajsán, 12-én Zentagunarason, 13-án Csantavéren, 14-én Oromon és végül 15-én Keviben.