2024. április 18., csütörtök

Gyorsvasút 2022-ben

Kern Imre: novemberben elkészül az újvidéki Žeželj-híd – A Kübekháza–Rábé határátkelőhöz vezető út megépítésére is aláírták már a szerződést

A jövő hét végéig várhatóan befejeződnek az autóút Szabadkát megkerülő Y elágazása második, 4,8 kilométer hosszú szakaszának, a Topolyai és a Zombori út közötti szakaszának a munkálatai – tudtuk meg Kern Imrétől, az építési, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési minisztérium államtitkárától, akivel annak apropóján beszélgettünk, hogy a kormány a napokban kinevezte az államtitkárokat, köztük a Vajdasági Magyar Szövetség négy államtitkárát is, akik a kormány előző összetételében kezdték meg, és most folytatják a munkát.

Kern Imre: a Szabadkát megkerülő Y-elágazás második szakaszának munkálatai már a jövő hétvégére befejeződhetnek (Dávid Csilla felvétele)

Kern Imre: a Szabadkát megkerülő Y-elágazás második szakaszának munkálatai már a jövő hétvégére befejeződhetnek (Dávid Csilla felvétele)

– Államtitkárként két feladatom van, egyrészt azokat a projektumokat befejezni, amelyek a VMSZ és a Szerb Haladó Párt közötti koalíciós szerződés részei: az Y elágazás, a Szeged–Szabadka–Baja vasútvonal, a Belgrád–Szabadka–Budapest vasútvonal építése, helyi és az állami utak fejlesztése azokon a területeken, ahol a tömbmagyarság él. Illetve fontos még, hogy új határátkelőket nyissunk a szerb–magyar határon. A másik része a munkámnak pedig azoknak a projektumoknak a megvalósítása, amelyekkel megbíznak a minisztériumban. Ilyen a Žeželj-híd építése, a Surčin–Obrenovac autópálya építése és más projektumok, mint például a cégek minősítése, hogy azokat a komplikált tervezési és építési feladatokat elvégezhessék, amelyekre az építkezési engedélyt a minisztérium, illetve a tartomány adja ki – hangsúlyozta Kern Imre, hozzátéve, hogy a Žeželj-híd két legfontosabb elemének, valamint az acélszerkezetnek a Duna fölé helyezése augusztus 19-e és 23-a között, illetve szeptember közepén várható. A kivitelező szerint a híd november végéig elkészül.

Kitérve a tömbmagyarságot érintő projektumokra, elmondta, az Y elágazás munkálatai jól haladnak. A tervek szerint a Szabadka városközpontját megkerülő szakaszt a műszaki átvétel után augusztus 14-e és 18-a között átadhatják a forgalomnak.

– Az áprilisban átadott 1 kilométeres szakaszával együtt már majdnem 6 kilométer elkészült ebből az Y elágazásból. Ha lehetséges, még az idén folytatni szeretnénk a munkálatokat, de ha erre nem kerül sor, akkor a jövő évi költségvetésből biztosítunk eszközöket arra, hogy befejeződjön a békovai körforgalom és a Topolyai út közötti szakasz kiépítése, hiszen ebben az esetben már egészen a Zombori úttól az autópályáig lehet majd használni az Y elágazást. Ez nagyon fontos, hiszen az Y elágazástól alig egy kilométerre van a szabadkai vámszabad övezet, valamint az ipari park, így számukra a teherszállítás jelentősen lerövidül, ugyanakkor biztonságosabb lesz a közlekedés, és Szabadka városközpontját sem terheli le annyira a teherforgalom – mutatott rá az államtitkár. Elmondta, hogy a Zombori úttól a kelebiai határátkelőig vezető szakasz jelentősen nagyobb beruházást igényel. Ezen a szakaszon elkészült a műszaki dokumentáció, és az engedélyek is megvannak az építkezéshez, csak mintegy 1,8 milliárd dinárra lenne még szükség, hogy azt el is kezdjék. Így várhatóan csak 2019-ben készülhet el teljes egészében az Y elágazás.

A Belgrád–Szabadka gyorsvasút kapcsán ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervek szerint 2022-ben már elindulhat a gyorsvonat ezen a szakaszon.

A Žeželj-híd két legfontosabb elemének, valamint az acélszerkezetnek a Duna fölé helyezése augusztus 19-23-a között, illetve szeptember közepén várható (Dávid Csilla felvétele)

A Žeželj-híd két legfontosabb elemének, valamint az acélszerkezetnek a Duna fölé helyezése augusztus 19-23-a között, illetve szeptember közepén várható (Dávid Csilla felvétele)

– A munkálatok még az idén elkezdődnek. A Belgrád és Ópázova közötti szakaszon a sínek lefektetése és a különféle berendezések elhelyezése fog megtörténni, az Ópázova és Újvidék közötti szakasznak pedig a két legnagyobb objektumát kell majd először megépítenünk. Az egyik egy 3 kilométeres viaduktpár, ami Karlócától a Fruška gorára vezeti fel a vasútvonalat, a másik pedig egy alagútpár, ami 2 kilométer hosszan a Fruška gora alatt vezeti majd a vasutat – tudtuk meg Kern Imrétől, aki rámutatott, a gyorsvonat nem a Beška hídon halad majd. Vagyis az egész projektum megvalósításának tempóját ennek a két objektumnak a megépítése diktálja majd. Az objektumok építési munkálatai még a napokban, július végén megkezdődhetnek, a befejezésükre 52 hónapot (több mint 4 évet) szabtak meg, s csak ez után helyezhetik le a sínpárokat és a különböző berendezéseket.

– A vasútnak az Újvidék és Szabadka, vagyis az országhatár közötti szakaszán az Európai Unió által finanszírozott ötlettervet kell átdolgozni, egy 4 évvel ezelőtt megkezdett projektumról van ugyanis szó, amikor 160 kilométeres óránkénti sebességet irányoztak elő. Mi ezt a sebességet 200-ra emeljük fel. A napokban kerül sor a megállapodásra a kínai partnerrel és a hazai kivitelezővel ennek a dokumentumnak az elkészítéséről, aminek a határideje október vége. November végén kell megkötnünk a szerződést ennek a szakasznak a kivitelezésére – részletezte. Elmondta, nem írnak ki közbeszerzési pályázatot a kivitelező megválasztására, a projektumok ugyanis Kína és Szerbia közötti országok közötti megállapodás keretében lesznek finanszírozva és kivitelezve. Vagyis a kínai fél határozza meg a kivitelezőt is. Ebben az esetben a kínai államvasutak körüli cégcsoport végzi a tervezést és a kivitelezést.

– Szinte napi kapcsolatban vagyunk a magyar partnerekkel: a minisztériummal, a MÁV-val és a külön erre a célra megalapított kínai–magyar vegyes vállalattal. Az ő terveik esetében is ugyanez a dátum szerepel, 2022. Akkora kell befejeződnie minden munkának, hogy meginduljon a forgalom – mondta, majd rámutatott, a vasúti szakaszokat fokozatosan adják át a forgalomnak, hiszen például a Belgrád–Ópázova szakasz munkálataira 36 hónap van a szerződésben, így 2020 novemberében már át is adhatják a forgalomnak, ami jelentősen felgyorsul majd. Elmondta, a vasúti közlekedés nem áll le az építőmunkálatok idejére, az új sínpárok lefektetése bárhuzamosan történik, ami, mint kiemelte, bonyolítja a kivitelezők munkáját, és az építkezés is többe kerül, de mivel forgalmas szakaszról van szó, nem állíthatták le.

– Elkezdődtek a tárgyalások a Világbankkal, hogy a Szabadka–Zenta–Csóka–Nagykikinda–Nagybecskerek–Pancsova vasútvonalra teremtsenek elő pénzt egy átfogó karbantartásra, amivel olyan szintre hozzuk a vágányokat, ami a régen tervezett állapotot állítja vissza, és sokkal gyorsabban és nagyobb teherbírással tudnak majd a vonatok közlekedni ezen a szakaszon is. Vagyis a teherszállítás nem 16 tonnás kapacitással folyik majd, hanem 22 tonnással – hangsúlyozta az államtitkár.

IPA-pályázati pénzekből dolgozzák ki a Szeged–Szabadka–Baja vasútvonal tervét. Ebben az esetben már kiírták a közbeszerzési pályázatot.

– Része ennek a megállapodásnak, hogy a magyar és a szerb állam közösen keres eszközöket a beruházás megvalósítására. Ugyanakkor a két állam közös fellépéssel kéri majd, hogy ez a szakasz is része legyen nemzetközi európai korridorrendszernek – mondta.

Megtudtuk, hogy a Kübekháza–Rábé határátkelőhöz vezető út megépítésére is aláírták már a szerződést, illetve a Zombor és Baja közötti út 14 kilométeres szakasza Zombortól Bezdánig vezető részének a felújítása is pozitív elbírálásban részesült. Elkezdődtek a munkálatok egy másfél kilométeres szakaszon Rastina és a határátjáró között. Így a határátkelők megnyitása a magyar fél munkálataitól függ. Ezek is egykapus határátkelők lesznek, mint amilyen Királyhalom és Ásotthalom között van, valamint a kis határátkelő Horgos és Röszke között.