2024. április 20., szombat

Ingyenes egészségügyi ellenőrzés

Az Újvidék Egészségház a Strandon megszervezett Summer-fest keretében újabb sikeres akciót hajtott végre, amelynek során ingyenes vérnyomás- és vércukormérést végeztek. Az érdeklődők elbeszélgethettek az egészségügyi nővérekkel a terhességről és egyéb, fiatalokat érintő problémákról is.

Zorica Mazalica főnővér, a Strandon kialakított egészségügyi ellenőrzőpont egyik szaktanácsadója elmondta, hogy a múlt heti akció alkalmával viszonylag kevés volt az érdeklődő. – Az akció kezdetén nagyon kevesen érdeklődtek az ingyenes egészségügyi ellenőrzés iránt, csupán 6-7 terhes nő, illetve kisgyermekes anyuka állt meg a pultunknál – mondta Mazalica, majd hozzátette, hogy a napokban már jóval több tapasztalt anyuka érdeklődött az egészségügyi ellenőrzések iránt.

Dragana Jerić, a fiatalok tanácsadójának egészségügyi nővére elmondta, hogy egyre többet dolgoznak a fiatalokkal az egészséges életmód elsajátításán és a nemi betegségek megelőzésén. – A fiatalok akkor teszik ki magukat a legnagyobb veszélynek, ha rövid távú kapcsolatokba kezdenek. Igen veszélyes nemi kapcsolatba lépni minden buli alkalmával, főleg ha az drog vagy alkohol hatása alatt történik – magyarázta Jerić.

A fiatalok tájékozatlansága sajnos gyakran nemkívánatos terhességhez, vagy nemi úton terjedő betegségekhez vezet. – Amikor a fiatalok eljönnek hozzánk tanácsért, akkor arra törekszünk, hogy minden kérdésükre válaszoljunk. Ilyen esetekben teljesen mindegy, hogy milyen egészségügyi problémáról van szó – mondta Jerić.

Biljana Gavrić, a Summer-fest sajtószóvivője a Dnevnik napilapnak elmondta, hogy mivel az Újvidék Egészségházzal közösen szervezett akció sikeres volt, úgy döntöttek, hogy egész nyáron folytatják az ingyenes, egészségügyi tanácsadást itt, hetente egy alkalommal, négy órán át. A Summer-fest rendezvénysorozat szervezője a Color Media Group és a Ninamedia, a manifesztáció partnere a Városi Kertészet, a fővédnök az újvidéki önkormányzat.