2024. március 28., csütörtök
OROM

Zengedező kézművesek

Immár hetedik kézművestáborukat kezdték meg kedden a Zengő Kézműves-egyesület tagjai negyven gyermek bevonásával.

A szombatig tartó foglalkozásokra az oromi gyerekek mellett érkeztek a község más településeiről is: Tóthfaluból, Magyarkanizsáról, emellett szabadkai és újvidéki kisdiákok is részt vesznek a tájháznál megtartott hagyományápoló, régi mesterségeket bemutató és új technikákat is felvonultató elfoglaltságokon.

Muhi Zsuzsanna, az egyesület elnöke elmondta:

– Minden évben igyekszünk valami újat mutatni a gyerekeknek, akik láthatóan nagyon élvezik azt, hogy napokon keresztül ügyeskedhetnek és maradandót alkothatnak. Idén a söprűkötést tanulják meg Nagy Imre és Kriska Ferenc mesterek segítségével, a fémkarcot is elsajátíthatják, csakúgy mint a szappanfőzést és a gyertyaöntést. Nagy segítségünkre volt a helyi közösség, a magyarkanizsai önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács, hogy most is létrejöhetett ez a tábor, amelyet a helyi pedagógusok és helybeli aktivisták, egyesületünk tagjai is nagymértékben segítenek. A szombati lesz a zárónapunk, amikor bemutatásra kerülnek az itt elkészült alkotások, továbbá oklevelet kapnak a résztvevők. Ekkor szoktunk sátrat verni a tájház udvarán, hogy senkinek ne kelljen hazautaznia, hanem ezzel is erősítsük a közösségi szellemet.

A gyerekek megállás nélkül alkottak, ezáltal észrevétlenül a számítógép előtt eltöltött időt a lehető legkevesebbre korlátozták.