2024. április 20., szombat

Lassan halad a szenttamási templom festése

A szenttamási önkormányzat a Vajdasági Magyar Szövetség önkormányzati képviselőinek közbenjárására az elmúlt hónapban egymillió dinárt hagyott jóvá a Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templom tornyának a festésére, valamint a templom előtti szobrok felújítására.

Arról, hogy jelen pillanatban hol tartanak a munkálatokkal, Blaskó Imre kúlai vállalkozóval, a munkálatok kivitelezőjével beszélgettünk.
Beszélgetőtársunk elmondta, a kőművesállványokat még június 23-án és 24-én összeszerelték a torony körül, majd utána hirtelen rájuk szakadt a nyár, hatalmas hőség érkezett, ami hatással volt a tervezett munka menetére és idejére. Egyrészt a nagy hőségben a mesterek egyszerűen nem tudnak dolgozni, ezt a törvény is tiltja, másrészt nem volt elegendő emberük.
‒ A forróság miatt a megbeszélt határidő kitolódott, hiszen nem tudtuk végigdolgozni az egész napot, és azok az emberek, akik már csináltak hasonló munkát, akkor még nem voltak szabadok, más helyen dolgoztak – magyarázta a vállalkozó.
Mint mondta, a munkafolyamat az állványok felállítása után az elmúlt héten folytatódott.
‒ Először is aprólékosan megvizsgáltuk a tornyon a homlokzati vakolást, több helyen észleltük ugyanis, hogy az egyszerűen felpukkadt, vagyis az alulról jövő nedvesség felszívódott, és olyan helyeken, ahol a vakolás gyengébb vagy vékonyabb volt, egyszerűen áttört, és laza kopogtatásra (le)mállott. Tekintettel arra, hogy behatárolt pénzkeretből kell megoldani a javítást és a festést is, ezt a lépést nagyon fontosnak találtuk. A templom első homlokzata után a torony két oldalát is szemügyre vettük, és ahol kellett, levertük a maltert. A vakolat több helyen igen rossz állapotban volt – sorolta beszélgetőtársunk.
A kérdésre, hogy miként „kúszik fel” a nedvesség a torony közepéig, elmagyarázta, hogy valamikor egyszerű meszes-cementes malterral vakoltak a mesterek. Ez ha nedvességet kap, egyszerűen meglazul és lehámlik a tégláról. Blaskó Imre hozzátette, a javításokat egy speciális keverékkel végzik, amelyet külön erre az alkalomra egy szabadkai cég szakemberei készítenek. A kérdésre, hogy miért kell a templom körül az alsó szigetelést kibontani, az okleveles építészmérnök elmagyarázta, hogy a külső falak szigetelése nagyon jól meg lett oldva, a vakolásnál viszont hiba csúszott a munkába: a szigetelést kívülről egyszerűen betakarták, azaz bevakolták.
‒ Ez pedig azt jelenti, hogy a szigetelés alatti alapzat és a fal felső része a vakolással újra össze lett kötve. Vagyis ha a nedvesség alulról felfelé utat talál magának – márpedig ez csaknem mindig így történik –, akkor az a szigetelésen lévő malterral felszívódik a falakba. Van több megoldás is, hogy ezt kijavítsuk, és ezen még gondolkodunk. Jelenleg a munkások 2-2 centiméterrel a szigetelés alatt és felett kibontják a vakolatot, és megfelelő szigetelőanyag (valószínűleg bádog) behelyezésével kettéválasztják a vakolat alsó és felső részét. Így a szigetelés teljes lesz – mondta a szakember.
Hozzátette, a nyár elején, amikor a községi illetékesekkel feltérképezték a helyzetet, a munkálatok csak a torony javítására, a templom előtti két szobor (a Krisztus-kőkereszt és a Szűz Mária-szobor) felújítására és a tornyon lévő díszítőelemek javítására vonatkoztak, illetve magára a torony festésére. Így viszont már most látható, hogy az előirányzott keret nem fedezi teljes egészében a munkálatokat.
‒ Külön kitérnék a két szobor felújítására, amit nem a mi csapatunk, hanem egy szobrászmester végez. A szakszerű munkához viszont idő kell, az ilyesmi pedig túlságosan precíz, aprólékos és lassú munka, hiszen egy szobrász a munkánál fogorvosi műszereket és szerszámokat is használ. Abban pedig már most biztos vagyok, hogy a kőkereszten, illetve a Szűz Mária-szobron található javítások még legalább egy hónapig vagy még tovább is eltartanak, és akkor még az újrafestésről nem is beszéltünk. Ha már a festésnél tartunk, azt is el kell mondani, hogy egy speciális, külső festésre készült, olasz gyártmányú, kvarcalapú festékkel vonjuk be a torony alsó részét, amely nagyon jó minőségű és időtálló – mondta a vállalkozó.
A kérdésre, hogy megítélése szerint a festési munkálatokkal együtt meddig tart a torony felújítása, a kúlai mester elmondta, még néhány hétig biztosan Szenttamáson marad a csapat. Végezetül tegyük hozzá: a szenttamási önkormányzat magyar képviselői május végén egy benzinmotoros fűnyírót és fűszegélynyírót, az elmúlt hónapban pedig három új padot adományoztak a templomnak.