2024. április 24., szerda
VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST – VÍZILABDA

Filipović elégedetlen a szervezőkkel

A vb férfivízilabda-tornájának második fordulója után Filip Filipović, Szerbia válogatottjának csapatkapitánya a Spanyolország elleni 11:5-ös győzelmet követően elégedetlenségét fejezte ki a szervezőkkel kapcsolatban: „Húsz perccel a mérkőzés előtt kirendelnek bennünket a vízből, aztán a bemutatást követően gyakorlatilag azonnal be is löknek bennünket, valamiféle új szabályokat hangoztatva. A spanyolok ellen például nem engedték, hogy mindannyian a vízben legyünk közvetlenül a meccs előtt, csak a kezdő hetes mehetett bele, ami számomra elfogadhatatlan, hiszen mi egy csapat vagyunk!”

A férfitorna második fordulója sem múlt el meglepetés nélkül. A rajton a Montenegró–Kanada mérkőzés 8:8-as döntetlenje, most pedig a Japán–Egyesült Államok 15:7-es végeredménye miatt borult a papírforma. A Dejan Udovičić vezette amerikaiaknak – akiket mindenki legalább a csoport második helyére várt – nehéz dolguk lesz a rájátszásban, ahol az oroszokkal találkoznak majd.

Evakuáció után döntetlen

Döntetlennel (9:9) zárult a Magyarország–Olaszország mérkőzés a vb férfivízilabda-tornájának második fordulójában. Bebizonyosodott, hogy az olaszok erősek az utolsó pillanatokban bekövetkezett változtatások ellenére is – három játékosukat betegség miatt az utazás előtt kellett helyettesíteni.

Erdélyi Balázs és az olasz Alessandro Nora

Erdélyi Balázs és az olasz Alessandro Nora

A magyarok napja eseménydúsan telt: délelőtt edzésre sem juthattak el zökkenőmentesen, a városban kialakult torlódások miatt rendőri intézkedésre és kíséretre volt szükség, hogy a gárda egyáltalán odaérjen az uszodába, majd kora délután tűzriadó miatt evakuálni kellett a szállodájuk vendégeit, köztük természetesen a csapatot is, amelynek tagjai az utcán kényszerültek várakozni, amíg rendeződött a helyzet.

Hogy ez vagy esetleg valami más zavarta meg Märcz Tamás együttesét, nem tudni, de a fiúk nehezen kapták el a fonalat. A mérkőzés nagyon rapszodikus volt, hullámhegyekkel és -völgyekkel. Az elején fej fej mellett haladtak a csapatok, majd előbb a magyarok, a hajrát megelőzően viszont az olaszok vezettek két góllal. A házigazdáknak végül sikerült egyenlíteniük, ami azt jelenti, hogy az olaszoknak az ausztrálok elleni mérkőzése dönti el a csoportelsőség sorsát.

A házigazdák mindvégig elégedetlenek voltak a bíráskodással, többen azt nyilatkozták – köztük a szövetségi kapitány is –, nem érzik, hogy hazai pályán játszanának: „Nehéz így jellemezni egy meccset, kiélezett volt, az biztos, azt gondoltam, hogy az utolsó percekig szoros lesz a találkozó, így is lett. Végül nekünk kellett egyenlíteni, de aztán még volt lehetőségünk, hogy támadjunk a győzelemért. Talán igazságos a döntetlen, még akkor is, ha nem éreztem azt, hogy hazai pályán játszanánk. Érdekes volt a játékvezetői felfogás, elképzelhető azonban, hogy ilyen lesz a jövőben is, erre a fajta ellenszélre is felkészültek a játékosok. Akkor sem adjuk fel, amikor több góllal vezet az ellenfél, bízom a csapatban és abban, hogy eredményesek lehetünk.”

Férfiak, 2. forduló, A csoport: Kanada–Kazahsztán 9:10, Brazília–Montenegró 5:14. Az állás: 1. Montenegró 3, 2. Kazahsztán 2, 3. Brazília 2, 4. Kanada 1 pont. B csoport: Magyarország–Olaszország 9:9. A sorrend: 1. Magyarország 3, 2. Olaszország 3, 3. Ausztrália 2, 4. Franciaország 0 pont. D csoport: Egyesült Államok–Japán 7:15. A sorrend: 1. Horvátország 4, 2. Oroszország 2, 3. Japán 2, 4. Egyesült Államok 0 pont.