2024. április 20., szombat

A frontvonal mögött

A Sziget Fesztivál a Nagyszínpadon kívül

Előző cikkünkben annyira jutott hely, hogy feltérképezzük az idei Sziget Fesztivál nagyszínpadának produkcióit, és megállapítsuk, hogy már ez is untig elég lenne egy teljes rendezvényhez. Ám tudjuk: ez csak a frontvonal! Hiszen Közép-Európa legpompázatosabb eseménye emellett még három nagyobb és megszámlálhatatlanul sok kisebb színpadot és helyszínt biztosít, hogy az ember soha ne unatkozzon – és akkor még mindig csak a zeneimádóknek kedveskedett.

A Sziget egyik legkedveltebb helyszíne lett az utóbbi évek során az A38 Hajó helyszíne, amelyet idén az OTP menedzsel. A hatalmas, kordonokkal ellátott sátor pontosan a nagyszínpad mögött helyezkedik el, egyszerre fej-fej mellett haladva vele, és ellenpontozva azt. Az alternatív, még alig ismert és a nagy nevek egyaránt előfordulnak ebben a ködös fehér térben, és mindkettőre érdemes odafigyelni. Az első estét a sátor a rockzenének ajánlja: a már a nagyszínpadot is megjárt The Vaccines kezdi a késő esti showt, majd a brit alternatív rocker Alex Clare folytatja. Ez az a helyszín, ahová a Quimby-rajongók próbálnak majd bejutni a második nap délutánján (ilyen ez a Quimby: nem marad meg egy színpadon egyfolytában vándorol a Szigeten), de ugyanekkor Danny Brown és a Punnany Massif is itt tolja majd alánk az imbolygásra alkalmas ritmust. A harmadik napon a The Courteeners britpopkodik nekünk, de ez is csak bevezető a Bad Religion punkjához és a Chrystal Fighter ismét visszafogottabb indie-dance moccanásaihoz. Negyedik nap a The Pretty Reckless és a Naked and Famous viszik a pálmát, az ötödiken pedig Mac DeMarco és a Flume öntik belénk az alternatív decibeleket. Az utolsó estét a Breaking Benjamin hardcore ütemei vezetik fel, de csak hogy utána visszavegyünk a tempóból, mert ekkor érkezik az indie-rock ősatyja, a brit Interpol.

Az Ibis nevével fémjelzett Világzenei Nagyszínpad óriási színes virágok alatt osztja az ismerős-ismeretlen melódiákat. Rögtön az első nap a lehető legmagasabbról indít: Lajkó Félix és az Óperentzia után rögtön a Kovács Nemes Andor énekhangjával kiegészült Firkin csap le a közönségre. Ugyanitt lép fel majd két nappal később Goran Bregović jól ismert formációja, a Wedding and Funeral Band is, de hallgathatunk olyan jól ismert előadókat, mint a Parno Graszt, a Besh O Drom, a PASO és a Sziget-veterán Leningrad. Ugyanakkor nem szabad kihagyni az olyan őrületeket, mint a francia dallamvilágot az arabbal elegyítő Orchestra National de Barbés, a rockot a jazzel mixelő Le Caravane Passe, vagy a keltát a balkánival és a roma muzsikával összerázó John Langan Band.

A Telekom és a Petőfi Rádió jóvoltából épül fel ismét a Volt Fesztivál színpadja, amely a magyarországi előadókra koncentrál. A népszerű együtteseket felsorolni is elvenne egy egész cikket, ezért csak a legütősebbeket sorolom. Amellett, hogy a Nagy-Szín-Pad verseny jelöltjei is fellépnek napi rendszerességgel (kivéve persze a hazai illetőséggel is bíró Lóci Játszikot, hiszen annak már a Nagy-Szín-Padon a helye), a helyszín már a nulladik naptól ontja a zenét: a The Biebers, a Péterfy Bori Love Band, a 30y, a Sziget ez évi himnuszáért felelős Mary PopKids, a Middlemist Red, a Kiscsillag, az Akkezdet Phiai, Szabó Balázs és bandája, a Hiperkarma, a Vad Fruttik, a Margaret Island, az Esti Kornél, a Brains, az Irie Maffia, a Blahalouisiana, az Anna and the Barbies – ez mind csak a torta habja az esti órákban. A Szigetet természetesen Müller Péter Sziámi fejezi be e helyszínen, mint tradicionálisan immár huszonötödik alkalommal.

Felsorolni is lehetetlen, ami ez után következik. A Budapest Park állandósult helyszíne szokás szerint olyan bandák tribute-bandjét hozza el, mint a Beatles, a Metallica vagy a Kispál és a Borz.

Bár a Sziget elsősorban zenei fesztivál, a zene mellett mégis ezernyi más is helyet foglal a Hajógyári Szigeten, de erről egy másik, következő cikkben esik szó... A Sziget hétnapos bérletét már csak 99000 ft-os áron (kb. 39000 dinár) lehet beszerezni, továbbá piacon vannak még a különleges, hétvégére szóló jegyek is, amelyeket augusztus 10-12- ig vagy 11-13- ig lehet kihasználni, mindkét jegycsomag 55000 ft-os áron (kb. 22000 dinár) szerezhető be, valamint minden napra árusítanak még napijegyeket 20900 forintért (kb. 8200 dinár).