2024. március 29., péntek
Európai Filmek 24. Fesztiválja – Palics

A Park című film nyerte a fődíjat

A filmfesztivál utolsó napján a zsűri kihirdette a díjazottakat, Christopher Hampton pedig átvette a Lifka Sándor-díjat

A Cristi Puiu román rendező és forgatókönyvíró, Tihana Lazović horvát színésznő, Nikola Đuričko szerb színész, Louise H. Johansen, dániai születésű Prágában tevékenykedő filmes szakember, és Gust Van den Berghe belga rendező alkotta zsűri döntése értelmében a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat, a Sofia Exarchou rendezte Park című görög–lengyel koprodukció nyerte, amiért reálisan mutatja be a fiatalok életét egy széteső világban.

A legjobb rendezésért járó Palicsi Torony díjat Helene Hegemann, az Axolotl Overkill német film rendezője kapta, amiért őszintén, energikusan és bátran láttatta a film történetét. Különdíjban Igor Bezinović, a Kratki izlet című film horvát rendezője részesült.

A Párhuzamok és ütközések programrészben bemutatott filmeket a Pozsonyi Janka, Marta Bałaga és Ivan Velisavljević alkotta nemzetközi kritikusok zsűrije bírálta el. Ebben a programrészben a legjobb filmért járó díjat a Ne gledaj mi u pijat című, Hana Jušić rendezésében készült horvát film kapta, amiért újszerűen tárja a nézők elé egy erős női karakter fejlődését, különdíjban pedig a Jan P. Matuszyński rendezte, Az utolsó család című lengyel fim részesült.

 Oscar-díjas forgatókönyvíró Palicson

Az idei Lifka Sándor-díjas Christopher Hampton rendezésében készült Carrington című filmalkotást pénteken tekinthették meg az érdeklődők Szabadkán az Eurocinemában. Christopher Hampton brit forgatókönyvíró és rendező, számos hírességgel működött együtt eddigi pályája során. Az idei filmfesztivál utolsó sajtótájékoztatóján kifejezte tiszteletét, amiért Lifka Sándor-díjat kapott.

– Számomra megtiszteltetés átvenni ezt a díjat, hiszen előttem már sok tiszteletreméltó alkotó vette át. Némelyiküket ismerem, némelyikükkel szívesen dolgoznék. Konkrétan Szabó Istvánra gondolok, akivel ezen a hétvégén találkozok Budapesten, és egy közös projektumról fogunk beszélgetni – újságolta Hampton, majd elmesélte azt is, hogy mit tart szem előtt a munkája során.

– Arra törekszem, hogy minden újabb munkám másmilyen legyen, mint az előbbiek, ne ismételjem önmagamat. Legtöbbször adaptációkon dolgozok, ilyenkor főleg fordítóként gondolok önmagamra, ami vagyok is valójában, de nem is igazán a nyelvekre gondolok, inkább a művészeti ágakra, amikor például a könyv megelevenedik a színpadon, vagy egy színdarab a filmen stb. Ugyanakkor önálló szövegeket is írok, a Carrington is egy eredeti projektum, valódi emberekről szól – hallottuk Hamptontól, aki ugyebár Oscar-díjat nyert az 1988-as Veszedelmes viszonyok című filmmel, a legjobban adaptált forgatókönyv kategóriában. A Veszedelmes viszonyokat Stephen Frears rendezte, a film híres színészeket sorakoztat fel, a szereplők közt találhatjuk Glenn Close-t, John Malkovich-ot, Michelle Pfeiffert, Keanu Reevest és Uma Thurmant. Christopher Hampton szerint az Oscar-díjnak előnye és hátránya is van.

– Egyik előnye mindenképpen a hírnév, ami ezek után anyagiakban is mérhető, hiszen, úgymond megnövekszik az alkotó ára, több pénzt kaphat a munkájáért. Másrészt viszont óvatosabbak lesznek vele, nehezebben angazsálják. Több év is eltelt, mire a következő filmemen kezdtem el dolgozni, és az pont a Carrington volt – hallottuk Christopher Hamptontól, aki egyébként 2006-ban Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényét alkalmazta színpadra, az előadás egyik főszereplője pedig Jeremy Irons volt.

 Kínok és szenvedések

A fő versenyprogram utolsó alkotásaként, csütörtökön tekinthettük meg A Gentle Creature című filmet Sergei Loznitsa rendezésében. A film eredeti címe Krotkaya, valójában Dosztojevszkij 1876-os kisregénye, A szelíd teremtés adaptációja. A filmfesztiválon jelen volt a film két szereplője: Sergey Kolesov és Svetlana Kolesov.

– Egy nő gyötrelmeit láthatjuk, a regényhez hasonlóan a rendező sem akart nevet adni a nőnek, ezzel akarta általánosítani a szereplőt. Ugyanakkor a film a mai kort is bemutatja, nem feltétlenül Oroszországról van szó, más ország nézői is magukénak érezhetik ezt a történetet. A negatív szereplők is valójában áldozatok, a mai nehéz helyzet, a társadalom, a rendszer áldozatai – hallottuk a szereplőktől.

 Meghalni sem könnyű

A palicsi filmfesztivál utolsó napján, versenyprogramon kívül vetítették a Rekvijem za gospođu J. című filmet Bojan Vuletić rendezésében. A fekete humort sem nélkülöző film nagy vonalakban arról szól, hogy nem könnyű élni, de meghalni sem az. A filmfesztivál sajtótájékoztatóján köszönthettük a mindössze tizenkét éves Danica Nedeljkovićot, aki filmbéli karakteréről szólt.

– Nem áll közel hozzám, semmiben sem olyan, mint én, mivel sokat káromkodik. Azért viselkedik csúnyán, mert az anyja elhanyagolja és így szeretné felhívni magára a figyelmet – véli Danica.

A filmben szerepel Jovana Gavrilović is, akit a fiatalok jövőjéről kérdeztek a sajtótájékoztatón:

– Nehéz a jövőről beszélni. Nagyon sok rosszat látunk, elég csak megnézni mindennap az újságok címeit. Fájdalmas arra gondolni, hogy ilyen világban élünk. Ennek ellenére az emberek mégis erősek. Gyakran azt látjuk, hogy nagyobb az erejük, mint ahogyan azt ők is gondolnák. Ha sötétben is találjuk magunkat, valahol meg kell jelennie valamiféle világosságnak, még ha az halvány is – mondta Jovana.

Egyébként a filmben Mira Banjac színésznőt, a palicsi fesztivál tanácsának elnökét is láthatjuk.

 Végezetül a szervezők

Az utolsó sajtótájékoztatón a szervezők szóltak az idei fesztiválról, és előrevetítettek jövőbeni történéseket is. Tulajdonképpen ilyenkor szokta Radoslav Zelenović, a palicsi filmfesztivál igazgatója beharangozni a következő filmfesztivál dátumát, de erre ezúttal nem került sor.

– Nem tudjuk meghirdetni a jövő évi filmfesztivál megtartásának időpontját. A fesztiváltanácsnak és nekünk, szervezőknek márciusban lejár a mandátumunk. Úgy gondolom, hogy ez későn történik, mert ha változásokra kerül sor, azzal már szeptemberben kell foglalkozni. Előjött egy ötlet, miszerint a tanács mandátuma meghosszabbodna egy évre, hogy még megvalósítsuk a 25. fesztivált. Jó lenne, de kétlem, hogy erre sor kerül. Akárhogyan is alakul, azt gondolom, hogy az utódoknak jó alapokat fektettünk le – fejtette ki Radoslav Zelenović.

Ilija Tatić, a Szabadegyetem igazgatója az idei fesztivált értékelte:

– A körülményekhez képest elégedettek lehetünk, de persze mindig lehet jobb. Az idei fesztivál is irányt adhat arra, hogy mit csináljunk másképp a következőn. Már nagyban a jövő évi fesztiválon törjük a fejünket, amely a 25. lesz. Sok jó visszajelzést kapunk, ami bátorít bennünket. A palicsi filmfesztivál értéket képvisel, és ez remélhetőleg felismerésre lel – mondta Ilija Tatić, Miroslav Mogorovićtól, a fesztivál műsorigazgatójától pedig megtudhattuk, hogy az EFFE nemzetközi zsűrije 715 fesztivál közül 26-ot emelt ki, amelyek között jelen van a palicsi filmfesztivál is.