2024. március 29., péntek

A független igazságügy a cél

Tizenhat civil szervezet fogalmazott meg alkotmánymódosítási javaslatot

Nela Kuburović igazságügyi miniszter, Tanja Miščević, a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalásokban részt vevő szerbiai tárgyalócsoport vezetője és Žarko Stepanović, a szerb kormány civil szektorral való együttműködéssel megbízott irodájának igazgatója vett részt ma Belgrádban kerekasztal-beszélgetésen, melynek témája az alkotmány módosítása volt.

A csatlakozási tárgyalások 23. tárgyalási fejezete akciótervének értelmében Szerbia az idei év végéig köteles módosítani az alkotmány igazságügyre vonatkozó szakaszait, méghozzá olyan irányban, hogy az eddigieknél kifejezettebben valósuljon meg az igazságügy függetlenségének elve. Ezzel kezdte felszólalását Nela Kuburović, mondván, hogy a közeljövőben várható módosítások nyomán a törvényhozó és a végrehajtó hatalom az eddigieknél kevésbé befolyásolhatja majd a bírói hatalmat, azaz a bíróságokat, a bírákat, valamint az ügyészségeket. Mint hozzátette, a módosított, vagy új alkotmánynak olyannak kell lennie, hogy kiállja a Velencei Bizottság, az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervének felülvizsgálatát. A miniszter végezetül köszönetet mondott mindenkinek, aki június 30-ig elküldte módosítási javaslatait. A pénteki kerekasztal-beszélgetéssel vette kezdetét ezeknek a javaslatoknak a nyilvános vitája.

Az EU azt a feladatot tűzte ki Szerbia számára, hogy év végéig hangolja össze alkotmányának vonatkozó rendelkezéseit az igazságügy függetlenségének tekintetében hatályos európai mércékkel emelte ki Tanja Miščević, rámutatván: ez nem azt jelenti, hogy az alkotmány egyéb szakaszait nem módosítják, ez azonban politikai és társadalmi konszenzus kérdése.

A szakma és mindenki más május 17. és június 30. között küldhette el az igazságügyi minisztériumnak vagy a civil szektorral való együttműködéssel megbízott irodának a módosítási javaslatait. A felkérésnek 16 szervezet tett eleget. Javaslataik mindkét intézmény honlapján elérhetőek – mondta Žarko Stepanović, kiemelvén, hogy Szerbia alaptörvényének módosítását minél szélesebb körű társadalmi vitának kell megelőznie.

Egyebek mellett dr. Marijana Pajvančić alkotmányjogász, a Női Kormány civil szervezet tagja – igazságügyi minisztere –, a Szerbiai Európa Mozgalom, az EBESZ szerbiai küldöttsége, a Joguralom Akadémiai Hálózat, a Szerbiai Bírósegédek és Ügyészsegédek Egyesülete és a Szerbiai Bírák Egyesülete fogalmazott meg módosítási javaslatokat.