2024. április 19., péntek

Fokozódik a hőség

Hétfő este várható némi enyhülés, 5–8 fokkal esik vissza a hőmérséklet

Ma és a hétvégén 35 és 37 Celsius-fok közötti csúcsértékek várhatók országszerte. A folyamatosan emelkedő középhőmérséklet mellett a szubjektív hőérzetet a meleg kossava okozta főnhatás is fokozza majd.

Mindez az egészséges szervezetet is megterheli, a krónikus betegeket pedig nagyon megviselheti. Idegesség, ingerlékenység, kimerültség, levertség, depresszió jelentkezhet, továbbá szédülés, alvás-, szív- és keringési zavarok, valamint légzési nehézségek. Nemcsak az idős emberekre lehet rossz hatással az ilyen idő, a fülledt melegben az újszülöttek és a gyermekek is nyugtalanok. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet éppen ezért mindenkit fokozott óvatosságra int.

A hónap végéig átlagon felüli hőmérséklet lesz a jellemző. Hétfő este várható némi enyhülés. Helyenkénti záporokra és zivatarokra kell számítani, ezt követően 5–8 fokkal enyhül a hőség. Ez a felfrissülés csupán három napig tart majd, jövő péntektől a hőmérő higanyszála ismét 30 fölé kúszik.

A távprognózis szerint az augusztusi középhőmérséklet 2 fokkal lesz magasabb a több évi átlagnál, a hónap derekán 21 és 25 Celsius-fok között alakul az átlag, ami annyit jelent, hogy a napi csúcsértékek napokon át 30 fok felettiek lesznek. Az említett időszakban a csapadékmennyiség átlagos lesz, Észak-Bácskában és Bánátban nagy valószínűséggel átlag alatti.