2024. március 28., csütörtök

A HeSteel módosíttatná a munkatörvényt

A foglalkoztatottak könnyebb elbocsátása érdekében folyamodtak a szerb kormányhoz

A kínai HeSteel, a smederevói vasművek tulajdonosa azt kéri a szerbiai kormánytól, hogy módosítsa a munkatörvényt, és így tegye lehetővé a könnyebb elbocsátásokat – írja a Danas napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A HeSteel a törvényes előírások szigorítását indítványozza, amivel a munkásjogokat csorbítaná. Úgy módosítaná a jogszabályt, hogy az eddiginél jobban terhelhesse a munkásokat, ugyanakkor pedig könnyebben elbocsáthassa azokat, akik nem fogadják el a norma növelését.

A belgrádi napilap információforrása szerint Brüsszel nem nézi jó szemmel ezt a követelést, mert úgy tartja, hogy ezzel további kedvezményekre jogosulna a kínai cég. Az EU különben is arra gyanakszik, hogy a HeSteel itt különféle állami támogatásokban részesül, a rendelkezésére bocsátott nyersanyagtól kezdődően az olcsó áramig, miközben nem tesz eleget az állam iránti egyes kötelezettségeinek. Az Európai Unióban az acélipari cégek ilyen megsegítése elfogadhatatlan, mert tisztességtelen konkurenciának számít.
A Danasnak betekintése volt az Európai Bizottság Kereskedelmi Főigazgatóságának július 17-ei jelentésébe, amelyben az áll, hogy Szerbiát levették azoknak az országoknak a listájáról, melyeket dömpingárakkal, illetve tisztességtelen konkurenciával terhelnek, de az információforrás szerint ez még nem hivatalos döntés, azt majd csak az Európai Bizottság október 7-ei ülésén hozzák meg. Ha valóban így határoznak, akkor is maradhat a gyanú, hogy az állam hathatósan támogatja a HeSteelt.
Željko Veselinović, a Szerbiai Társult Szakszervezetek elnöke úgy nyilatkozott, hogy értesültek a munkatörvény módosítására vonatkozó indítványról. Tudomásuk szerint nemcsak a HeSteel, hanem más külföldi munkaadók is hasonló követelésekkel álltak elő.
A témával kapcsolatban egyelőre sem a munkaügyi minisztérium, sem a vasművek tulajdonosa nem nyilatkozott.