2024. április 25., csütörtök

Zajedno za pozorište na salašu (Tanyaszinház)

Radna akcija pet kulturnih zajednica u Kavilu

Juče se odigrala velika akcija spremanja u Kavilu, gde se gradi objekat ,,Tanyaszinhaz“. Učestvovalo je oko četrdesetoro ljudi, članovi kulturno-umetničkih društava iz pet sela. Atila Mađar, rukovodilac pozorišta ,,Tanyaszinhaz“ je izjavio za naš list da im je cilj da urede teren do subote, kada će početi predstave.

- Došao sam do zaključka da se ne mogu naći radnici za ovu vrstu posla, pa sam smislio da zajednički kulturna-umetnička društva, Čantavir, Kevi, Tornjoš, Utrine i Kavilo, mogu da naprave red na prostorima ,,Tanyaszinhaz“. Glumci nastupaju u Bačkom Petrovom Selu, prva stanica, a dok se vrate, možemo napraviti red. Po završetku akcije dobrovoljce čeka ukusna večera.
Cilj nam je da ovaj objekat u izgradnji bude funkcionalan tokom cele godine. Svi koji se bave umetnošću i kulturom će imati mesta u ovom objektu.
Marija Perpauer, član predsedništva kulturno-umetničkog društva iz mesta Kevi, je rekla da su sa radošću prihvatili poziv na akciju, jer smatraju da je ,,Tanyaszinhaz“ veoma važan za okolinu.
-Videli smo da je potrebna pomoć, pa smo se odazvali i pomogli u spremanju unutar objekta, mada je potrebno spremiti i dvorište. Smatramo da je važno što će se ovde izgraditi ovako lep objekat, koji će biti multifunkcionalan i moći će da se koristi tokom cele godine. Moguće je da će i naše kulturno-umetničko dručtvo održavati predstave u ovom objektu- rekla je Marija Perpauer.
Roža Nađ, rukovodilac društva iz Bačkog Petrovog Sela je rekla da su se meštani iz tog sela takođe su rado odazvali akciji i nadaju se da su doprineli uspehu 40. godišnjici jubileja i te da će u ovom objektu moći smestiti decu koja će se preko zime prijavljivati na kampove ili radionice.
-Siguran sam da će svi iz okolnih mesta iskoristiti ovaj objekat maksimalno- rekao je predsednik, koji je izneo da se kod kuće uveliko spremaju na praznik osvešćivanja hleba, koji se održava 30. jula. U Bačkom Petrovom Selu se organizuju razne svečanosti, kao što je 15. martovska komemoracija, Svečanost povodom ispraćaja osnovaca, proslava povodom dana Sv. Gelera, kao i organizovanje vašara povodom Božića.