2024. április 23., kedd

Vigyázzunk a vízre!

Az elkövetkező napokban újabb hőhullám éri el térségünket, ezért a Városi Vízművek Közvállalat újabb felhívást intézett a polgárokhoz, amelyben a csapvíz észszerű felhasználására szólítja fel az újvidékieket.

A Városi Vízművek idejében elvégezte a városi vízszolgáltató-rendszer felújítását, így a megnőtt vízfogyasztás sem jelent gondot. Ettől eltekintve azonban nem árt odafigyelni az észszerű fogyasztásra (Dávid Csilla felvétele)

A Városi Vízművek idejében elvégezte a városi vízszolgáltató-rendszer felújítását, így a megnőtt vízfogyasztás sem jelent gondot. Ettől eltekintve azonban nem árt odafigyelni az észszerű fogyasztásra (Dávid Csilla felvétele)

A székvárosi vízszolgáltatás zavartalanul működik, de a vízzel takarékoskodni kell, mert a vízforrások elapadhatnak, gondolnunk kell a jövő nemzedékeire is! A Városi Vízművek felmérése szerint a vízfogyasztás júliusban a májusihoz képest 15 százalékkal növekedett. Az adatok rámutatnak arra, hogy a peremvárosi településeken sokkal több vizet fogyasztottak, mint a belvárosban. Ezek az adatok arról tanúskodnak, hogy a városi vizet sokan a kertek vagy a gyümölcsösök öntözésére, medencék töltésére használják. Példaként, a közvállalat megemlíti Popovicát, ahol júliusban a májusihoz viszonyítva 72,49 százalékkal fogyasztottak több vizet, továbbá Čardakot, ahol 28,32 százalékkal nőtt a fogyasztás. Bakolcon (Bukovac) 27,91 százalékos, Péterváradon pedig 25 százalékos a növekedés.

A felsorolt felmérésből arra lehet következtetni, hogy a város szerémségi oldalán sokkal több vizet fogyasztanak, de ez érthető is, mert az újvidékiek nyáron több időt töltenek a hétvégi víkendházaikban, amelyeknek nagy része a Duna túlsó oldalán helyezkedik el. A Vajdasági Rádió és Televízió beszámol arról, hogy a megnövekedett vízfogyasztás nemcsak a szerémségi részre vonatkozik, igaz kisebb mértékben, de a bácskai oldalra is. Tiszakálmánfalván és Kátyon 25 százalékkal nőtt a vízfogyasztás, Veterniken és Futakon 15 százalékkal, Piroson és Kiszácson pedig 11 százalékkal.

A Városi Vízművek Közvállalat idejében elvégezte az összes, szükséges felújítást a városi vízvezeték-hálózaton annak érdekében, hogy a nyári időszakban felkészülten várja a vízszolgáltató-rendszer szokásos, megnövekedett megterhelését.

A héten érkező, újabb hőhullám miatt a közvállalat arra kéri a polgárokat, takarékoskodjanak, észszerűen fogyasszák a csapvizet annak érdekében, hogy megőrizzük a városi vízszolgáltatás színvonalát, mert csak így biztosítható a Városi Vízművek zavartalan működése.