2024. április 25., csütörtök

Tiltakozás a környezetszennyezés ellen

Csaknem három éve folyik a harc – Stratégiaváltásra lenne szükség?

Már megszokhattuk, hogy minden hónap 17-én Dragan Pečurica tiltakozó megmozdulást szervez Topolyán, az áruház előtti téren.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

Júliusban immár harmincötödik alkalommal került rá sor. A csaknem három éve tartó tiltakozás legutóbbi összejövetelén az előző hónapokhoz viszonyítva viszonylag nagy számban vettek részt azok a polgárok, akik érintettnek érezték magukat a témában. Tény, hogy Topolyát, Bajsát, valamint Kishegyest is nagymértékben érinti az időről időre intenzíven terjengő bűz, amelyért, mint azt a tiltakozás szervezői hangoztatják, legnagyobbrészt az állati eredetű hulladékok feldolgozásával foglalkozó üzem, valamint a vágóhidak tehetők felelőssé.

A tiltakozás szervezője, Dragan Pečurica, egészségügyi problémákra hivatkozva szót adott a három éve folyó harcban mellette állóknak, akik elmondták: három év után stratégiaváltásra van szükség ebben az ügyben, mindez ideig ugyanis nem történt semmi előrelépés. Felszólították a polgárokat, hogy újult erővel fogjanak össze annak érdekében, hogy az illetékes szervek végre megoldást találjanak az évek óta tartó közvetlen és közvetett környezetszennyezés megszüntetésére. Nemcsak a levegőszennyezésre, hanem a Krivaja patak problémájára is, szennyvíztisztító híján ugyanis a szennyvizet a patakba engedik, megkeserítve a bajsai és a kishegyesi polgárok mindennapjait.

Pečurica végezetül azt mondta, gyermekeinknek és unokáinknak jobb feltételeket kell teremtenünk annál, amilyen feltételek között mi éltünk. Ez a gondolat adhat további erőt és kitartást a tiltakozáshoz mindazoknak, akik mellé álltak.

A jövő hónapban, augusztus 17-én várhatóan ismét lesz tiltakozás.