2024. március 29., péntek
TENISZ

Györe: Nyolc meccslabdát még sosem hárítottam!

Egy challenger tornagyőzelemért alaposan meg kell izzadni: hogy mennyire, arról Györe Lászlón kívül kevesen tudnak ebben a pillanatban hajszálpontos információkkal szolgálni. A zentai teniszező a múlt héten öt elveszített döntő után úgy nyerte meg a perugiai tenisztornát, hogy az első és a második fordulóban, valamint az elődöntőben összesen 490 percet töltött a pályán, vagyis egy mérkőzése átlagosan két órán és negyvenhárom percen át tartott.

Györe az első fordulóban a litván Ričardas Berankist, a másodikban pedig az ausztrál Marc Polmanst búcsúztatta nagy csatában:

– Az első két meccsemet inkább mondanám hosszúnak, mint fárasztónak, attól függetlenül, hogy mindkétszer több mint két és fél órát voltam a pályán. Berankisról tudni kell, hogy jó játékos, csak sérült volt, emiatt visszacsúszott a ranglistán, így ellene nehéz mérkőzésre számítottam. A második fordulóban, az ausztrál ellen saját magamnak köszönhettem a háromszettesre nyúlt találkozót, mivel a teljesítményem kicsit gyengébb volt az elvártnál. Ahogy azonban múlt az idő, úgy javult a játékom is, s ez elég volt a győzelemhez – mondta Györe, aki a perugiai tornagyőzelemnek köszönhetően 17 helyet javított a világranglistán, s most a 106. helyen áll. A tornagyőzelemig vezető úton az egyik legnagyobb akadály a spanyol Marcel Granollers volt, akinek az első adogatásai 80 százalékban sikeresek voltak.

– Granollers 6:4, 5:4-ig pazarul adogatott, akkor azonban szerencsére picit visszaesett az első adogatásának a pontossága és erőssége. Öt meccslabdát sikerült hárítanom, de igazából nem is arra figyeltem, hogy neki megint mérkőzéslabdája van, hanem mindig a következő pontra összpontosítottam, próbáltam menteni a menthetőt. Az ellenfél adogatójátékakor öt mérkőzéslabdát hárítani, ehhez bizonyára kellett egy kis szerencse is, amivel nem álltam hadilábon – nyilatkozta Györe, aki az öt meccslabda hárítása után újabb, szinte lehetetlen küldetés elé nézett, ugyanis a rövidítés során Granollers 6:3-ra vezetett.

– Az öt után még három meccslabdát sikerült hárítanom. Ha jól emlékszem, nyolc mérkőzéslabdát még életemben nem sikerült mentenem, úgy, hogy aztán a meccset is megnyerjem, de ez most összejött.

A vicenzai challenger döntőjében Györének két labdája volt a tornagyőzelemhez, Fucsovics Márton azonban ezeket hárította, majd megnyerte a finálét. A zentai teniszező akkor mérgében ripityára törte az ütőjét, Perugiában viszont a spanyol Daniel Muñoz de la Nava ellen ő ünnepelhetett.

– Természetesen örültem a tornagyőzelemnek. A találkozó előtt próbáltam nem úgy pályára lépni, hogy ez egy döntő, hanem úgy felfogni, mint egy másik mérkőzést. Az előző finálékkal összehasonlítva a perugiai döntőben kicsit bátrabban játszottam, leszámítva talán a vicenzait, amelyben jól ment a játék. Vasárnap is éreztem a feszültséget, utána viszont csak a játékra koncentráltam, ez jó taktikának bizonyult – mondta Györe, aki hozzátette, javítanivaló mindig akad, de Perugiában a szerváival és az ütésekkel nem volt gond, elégedett is volt mindkettővel. Ami a pszichikai részt illeti, ott mindig van min dolgozni, valamint azon kellene még javítani, hogy azokon a mérkőzéseken, amelyeket meg lehet nyerni két játszmában, ne kelljen három szettet a pályán töltenie.

Azt, hogy Györe ott lehet-e a US Open főtábláján, úgy, hogy nem kell selejtezőt játszania, egyelőre nem tudni, de a napokban ennek is ki kell derülnie.

– A következő hetek programját a San Benedettó-i tornán nyújtott teljesítményem határozza meg, ugyanis ha itt sikerül jól szerepelnem, akkor valószínűleg edzések következnek. Ha nem így lesz, akkor a svájci Gstaadban indulok majd egy 250-es ATP-torna selejtezőjében.

Ki indulhat a Grand Slam-tornák főtábláján?

De akkor Györe László selejtező nélkül vehet részt az augusztus 28-án kezdődő US Open főtábláján? – kérdezték tőlünk az elmúlt napokban többen is. A válaszra egyelőre várni kell, jelen állás szerint erre 30 százalék az esély, mégis megtörténhet, hogy a zentai teniszező neve ott szerepel majd a 128-as főtáblán. A Grand Slam-tornákon a ranglista alapján az első 104 teniszező vehet részt, ehhez hozzájön a selejtezőből 16 játékos, valamint a szervezők 8 versenyzőnek adhatnak szabadkártyát. Valamennyi GS-torna esetében a kezdés előtt hat héttel érvényes ranglistát veszik figyelembe: a US Open esetében ez a július 17-én kiadott világranglista, amelyen Györe László a 106. helyen szerepel. Ha ezt vesszük alapul, akkor könnyen kiszámítható, hogy a ranglista első 104 helyezettje közül két teniszezőnek kellene lemondania a részvételt, s akkor Györe főtáblás lehetne. Az élet azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis hatan vannak, akik védettséget élveznek a korábbi ranglistás helyezésük miatt. Ők azok, akik amikor megsérültek, a 104 között voltak, és azonnal jelezték, hogy élnek a védettség lehetőségével. Ez azt jelenti, ha ők valamennyien indulnak New Yorkban, akkor a ranglista első 98 helyezettje indulhat selejtező nélkül a főtáblán. Viszont ha közülük senki nem indul, és a július 17-én kiadott ranglistán az első 104 helyezett közül legalább ketten visszalépnek, akkor Györe László automatikusan főtáblás lesz.

Ebből is kiderül, hogy pontosan nem lehet megmondani, melyik az a 100 körüli világranglistás helyezés, amely garantálja egy Grand Slam-tornán a főtáblát. Három évvel korábban a US Openen a ranglista 111. helyezettjének sem kellett selejteznie, nemrég pedig a 102. pozíción levő versenyző is kénytelen volt indulni a kvalifikációban.