2024. április 25., csütörtök
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Roglič győzött a Galibier-szakaszon

Aru lecsúszott a dobogóról

Primož Roglič, a LottoNL–Jumbo szlovén kerékpárosa diadalmaskodott a Tour de France 17. szakaszán. A síugróból bringássá vedlett Roglič élete első győzelmét szerezte a Touron, egyúttal hazája első Tour-szakaszsikerét jegyezte.

A keménynek ígérkező 17. etapon a címvédő és éllovas Chris Froome és csapata vezette főcsoport hatalmas szökevénybolyt engedett eltávolodni. A nap első kiemelt kategóriás hegyén az összetettben 11., többszörös győztes Alberto Contador támadott, és többperces előnyt szerzett. A spanyol a korábbi szökevények legerősebbjeivel együtt kezdte az utolsó hegyet, a legendás Galibiert, amelyen végül Roglič bizonyult a legerősebbnek, és egyéni indulásból ért haza. Az összetett fő esélyesei közül az olasz Fabio Aru gyengélkedett, és a negyedik helyre csúszott.

A nap során Marcel Kittel, a pontverseny éllovasa feladta a versenyt, a zöld trikó ezzel az ausztrál Michael Matthewsra került.

A verseny ma folytatódik a Brianconból az Izoard-csúcsra tartó, 179,5 kilométeres hegyi etappal.

Végeredmény, Tour de France, 17. szakasz (La Mure–Serre-Chevalier, 183 km): 1. Primož Roglič 5:07:41 óra 2. Rigoberto Urán +1:13 perc, 3. Christopher Froome, 4. Romain Bardet, 5. Warren Barguil a. i. stb.

Az összetett állása 17 szakasz után (még 4 van hátra): 1. Christopher Froome 73:27:26 óra, 2. Rigoberto Urán +27 mp, 3. Romain Bardet a. i., 4. Fabio Aru +53 mp, 5. Mikel Landa +1:24 perc stb.