2024. április 20., szombat

Kokan Mladenović darabja a szegedi Thealteren

Július 21-én kezdődik a magyar független színházak egyik legfontosabb bemutatkozási fórumának számító Thealter nemzetközi színházi fesztivál, amelyen számos premiert és különleges színházi produkciót láthat a közönség.

A szegedi MASZK Egyesület által immár 27. alkalommal megszervezett fesztivál Caroline Harding Nővérek című darabjával kezdődik. A Bereczki Csilla által színre vitt történet az 1880-as években egy orosz városkában játszódik, címszereplői a negyvenes éveikben járó testvérpár, Szonja és Ánya (Fátyol Hermina és Fátyol Kamilla), akiket egy furcsa tárgy felbukkanása közös múltjuk elfeledni kívánt részletének felidézésére késztet.

Másnap tartják a SzínMűHely Alapítvány és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült Oxigén című darab szegedi bemutatóját. Az új évezred orosz színházának kultikus darabját, Ivan Viripajev művét Szilágyi Bálint állította színpadra, aki tavaly a fesztivál junior díját nyerte el. Ezen a napon vehetnek először részt az érdeklődők az Artus Stúdió Egyenes labirintus címet viselő városi sétáján. A Szeged utcáit, tereit díszletül használó projekt közösségi játék, színházi előadás és városi kalandtúra egyszerre, amelyben a közönséget videók, hangfelvételek, térinstallációk és az alkotók vezetik végig a kijelölt útvonalon.

Július 23-án látható a nemzetközi koprodukcióban létrejött Jami körzet című darab, melyet Kokan Mladenović, a szerb, és általában véve a kelet-európai kortárs színház fenegyereke állított színpadra, akit szókimondása, humora, valamint bravúros eszközhasználata tett az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb és legegyedülállóbb színházi alkotójává. Rendezései szinte kizárólag a ma kérdéseit, politikai, társadalmi és kulturális problémáit vizsgálják, sokszor egy-egy jól ismert klasszikus újragondolásával. Előadásai Kelet- és Közép-Európa szinte összes színházi fesztiváljának fődíját elnyerték, rendszeresen dolgozik határon túli magyar társulatokkal is, az Újvidéki Színházban készített Opera ultima 2014-ben elnyerte a Legjobb előadás díját a POSZT-on. A Jami körzet zenés ál-dokumentumjáték formájában egy fiktív, Szerbia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina közös határán lezajló esemény következményeit meséli el, három csodálatos színésznő, Isidora Simijonović, Jelena Graovac, és Nina Nešković segítségével, de valójában a nemzet és a nemzetállamok 19. században kialakult ideájának létjogosultságát veszi górcső alá a 21. század high-tech világában. Az előadást, amely a belgrádi Bitef Színház, a montenegrói Tivat Kulturális Központ, az újvidéki Think Tank Studio és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciójában jött létre, a márciusi bemutató óta számos szerbiai színházba, hazai és külföldi fesztiválra meghívták, június közepén pedig a zágrábi „Dani Satire Fadila Hadžića” fesztiválon elnyerte a legjobb kabarészínházi előadás díját.

Július 25-én három bemutatót is tart a fesztivál. Szabadtéren lesz látható a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatán végzett fiatalokból álló alkalmi társulat Szüfrazsisztek című utcaszínházi produkciója. A Kisszínházban mutatkozik be koreográfusként a szegedi közönségnek Widder Kristóf, akinek előbb Bernarda Alba háza című munkája kerül színpadra. A darab a generációk közötti feszültséget dolgozza fel egy zárt viszonyrendszerben, egy családban, melynek már nincsenek férfitagjai. Ezt a fiatal művész Sztravinszkij Tavaszi áldozat című grandiózus zeneművére készített koreográfiájának ősbemutatója követi.

A korábban meghirdetett július 25-i Popriscsin című előadást, mely Gogol remekművét, az Egy őrült naplójának tragikomikus világát idézi meg, a szervezők sajnos nem tudták elhozni, helyette az Aradi Kamaraszínház, a MASZK Egyesület  és a Bakelit Multi Art Center együttműködésében létrehozott sex, drugs, gods & rock ’n’ roll lesz látható.

A fesztivál alatt idén is tartanak workshopot hazai és határon túli magyar fiatal alkotók részvételével, Pass Andrea író, rendező, dramaturg és Widder Kristóf táncos, koreográfus vezetésével. A makrancos hölgy című Shakespeare-dráma nyomán készült munkabemutatókat a fesztivál zárónapján ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.