2024. március 28., csütörtök

Közösen a Tanyaszínházért

Öt művelődési egyesület tagjainak munkaakciója Kavillón

Tegnap egy nagy takarítási akció zajlott Kavillón, a Tanyaszínház épülő székházában. Az akcióban öt falu művelődési egyesületének tagjai, vagyis közel negyven ember vett részt. Magyar Attila, a Tanyaszínház vezetője arról számolt be lapunknak, hogy céljuk rendbe hozni a helyszínt a szombati bemutatóig.

– Arra jöttem rá, hogy nem lehet találni kétkezi munkás embereket. Ez egy szörnyű állapot, és azt találtam ki, hogy Csantavér, Tornyos, Kevi, Törökfalu és Kavilló művelődési egyesületeivel összefogva közösen teszünk, veszünk és pakolunk. Így lehet rendet tenni a helyszínen. A színészek most indulnak az első állomásra, Péterrévére, és mire visszaérnek a bemutatóra, addig mi rendet rakunk. A munkaakció egész nap tart és kb. 30–40 ember vesz rajta részt, a végén babpaprikással vendégeljük meg őket – számolt be a Tanyaszínház vezetője.

Az épülő székhely kapcsán Magyar azt is elmondta, hogy céljaik közé tartozik, hogy annak egész évben funkciója legyen. Akik művészettel vagy kultúrával foglalkoznak bármilyen szinten, azok helyet kapnak a székházában. Az akcióban résztvevő művelődési egyesületek is a létesítmény haszonélvezői lehetnek, fogalmazott a vezető.

Az akcióban 5 emberrel vett részt a kevi Móra István Művelődési Egyesület. Az egyesület szívesen reagált Magyar Attila felkérésére, mert a Tanyaszínház fontos az itteni környék számára, mondta el Perpauer Mária, az egyesület elnökségi tagja.

– Úgy láttuk, hogy elkel a segítség, ezért is igyekeztünk minél többen eljönni és részt venni a munkában. Segédkezünk a takarításban, ablaktisztításban, csempék tisztításában, és az udvar is arra vár, hogy rendbe tegyük. Mint művelődési egyesület fontosnak tartjuk, hogy itt egy ilyen szép objektum épül, amiben különböző rendezvényeket is lehet majd a későbbiekben tartani, az egész év folyamán. Akár táborok, konferenciák és találkozók helyszíne lehet ez. Elképzelhetőnek találom, hogy a mi művelődési egyesületünk is szervez itt valamilyen rendezvényt – mondta el Perpauer Mária.

A törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesület ugyancsak első megkeresésre vállalta, hogy részt vesz a munkaakcióban, számolt be lapunknak Nagy Rózsa, az egyesület vezetője.

– Örülünk, hogy mi is részt vehetünk az előkészületekben, mert látjuk, hogy milyen széppé vált ez a hely. Úgy vagyunk vele, hogy a mi kis munkánkkal szívesen hozzájárulunk ehhez, és a 40 éves évforduló sikeréhez – mondta el Nagy, aki elképzelhetőnek találja, hogy az év során, amikor a tanyaszínházasok nem veszik igénybe a létesítményt, akkor gyerekek számára szervezzenek tábort, kézműves foglalkozásokat.

– Biztos vagyok benne, hogy ennek a létesítménynek az egész környék hasznát fogja látni. Úgy látom, hogy jó kezekre lett bízva, és tudni fogják, hogy hogyan használják ki maximálisan – fogalmazott az elnök, aki végezetül arról is beszámolt, hogy odahaza már nagyban készülnek a kenyérszentelő ünnepségre, amire július 30-án kerül sor. Az év a törökfalui művelődési egyesület számára a március 15-ei megemlékezéssel kezdődik, majd megszervezik a nyolcadikos diákok ballagását, megünneplik Szent Gellért, a templom védőszentjének ünnepét, és végül a karácsonyi vásárral zárul az év.