2024. április 25., csütörtök

Énektől és citeraszótól hangosan

Öt csoportban folyik a munka a ludasi népzenei táborban

Népi énekeket és citerázást tanulnak ezen a héten az általános iskolás és középiskolás gyerekek a ludasi népzenei táborban a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület szervezésében. Ahogyan azt Fábián Mónikától, a tábor egyik vezetőjétől megtudtuk, 5 csoportban folyik a munka, 3 énekcsoportban és 2 citeracsoportban. Az énekesek korosztály szerint vannak csoportokba osztva, a citerázók pedig kezdő és haladó szint szerint. Vannak olyanok, akik mindkét foglalkozásra jelentkeztek, ők délelőtt citeráznak, délután énekelnek.

– Mind a citerásoknál, mind az énekeseknél vannak kezdők, bár teljesen kezdőről az énekesek esetében mégse beszélhetünk, mert sokan néptáncosok, ők pedig ugye közben énekelnek is. A gyerekek nagyon lelkesek. Az énektanárok között Szabó Annamáriát, Sőregi Annát és Lepár Krisztinát találjuk, a citeraoktatók pedig Kelemen Zsolt és Mihók Attila – mondta el Mónika.

A foglalkozások mellett gazdag szabadidős program is van, a gyerekek délutánonként nemezelhetnek, tanultak métázni, a résztvevők lovaskocsiztak már, megnézték a helyi múzeumot és két koncerten is részt vehettek, hétfőn vonós hangszeres népzenei koncert volt, kedden pedig tamburásokból álló zenekar játszott. A gálaműsor pénteken lesz, amikor is a táborozók bemutatják, hogy mit is tanultak a héten. Ez az első ilyen tábor, és a szervezők jövőre is szeretnék megszervezni.