2024. április 24., szerda

A törvény elég szigorú, de gyakran nem alkalmazzák

Kuburović: A családon belüli erőszak ügyeinek a 60 százalékában a bíróság felfüggesztett büntetést szab ki

Az elmúlt 40 napban, azóta, hogy életbe lépett a családon belüli erőszak elleni törvény, az ügyészség javaslatára a bíróság 1300 esetben rendelt el sürgős intézkedést. Ez azt jelenti, hogy az erőszakoskodót eltávolították az otthonából, vagy az áldozat megközelítését tiltották meg neki – emelte ki Nela Kuburović igazságügyi miniszter a Családon Belüli Erőszak Elleni Tanács első ülését követő sajtótájékoztatón. Nebojša Stefanović belügyminiszter ugyanakkor rámutatott, az említett időszakban a rendőrség 2626 esetben rendelt el sürgős intézkedést. A rendőrség 910 esetben távolította el az elkövetőt az otthonából, 1716 esetben pedig megtiltották, hogy megközelítse áldozatát vagy kapcsolatban lépjen vele. Mint mondta, a rendőrségi intézkedés csupán 48 órás, és a bíróság csupán 1300 esetben hosszabbította meg 30 napra a szigorúbb intézkedéseket.

A Családon Belüli Erőszak Elleni Tanács tegnapi első ülésén elhangzott: hamarosan felmérik, szükség van-e a büntetéspolitika szigorítására (Fotó: Beta)

A Családon Belüli Erőszak Elleni Tanács tegnapi első ülésén elhangzott: hamarosan felmérik, szükség van-e a büntetéspolitika szigorítására (Fotó: Beta)

Nela Kuburović rámutatott, a büntetőjogi törvény módosításával foglalkozó munkacsoport felméri majd, szükség van-e a büntetéspolitika szigorítására a családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyekben. Hozzátette, már most is szigorú büntetéseket rónak ki, csak nem alkalmazzák.

– Hiszem, hogy a bíróságok a jog alapján ítélkeznek, de a családon belüli erőszak ügyeinek mintegy a 60 százalékában a bíróság felfüggesztett büntetéseket szabott ki – hangsúlyozta a miniszter, utalva arra, hogy emiatt az a benyomás, hogy nem elég szigorú a büntetéspolitika. – A büntetőjogi törvény szigorú büntetéseket ír elő a családon belüli erőszak eseteiben, de gyakran nem alkalmazzák ezeket. Hogy ez miért van így, azt a bíróságoktól kell megkérdezni – folytatta. Azt gondolom, hogy javítóan hatna a bírák és az ügyészek megfelelő képzése, hogy hogyan kell ilyen esetekben eljárni – mondta Kuburović.

Közölte azt is, hogy a következőkben a civil szektor képviselői is részt vesznek majd a tanácsüléseken.