2024. április 18., csütörtök

Függetlenség, utasítással

Zoran Pašalić személyében Szerbia új köztársasági jogvédőt kapott

A Szerbiai Képviselőház megválasztotta köztársasági jogvédőnek Zoran Pašalićot, a hatalmi koalíció jelöltjét, s ő azonnal esküt tett a parlament előtt. A Költségvetési Tanács három tagját, valamint a Korrupcióellenes Ügynökség kilenctagú bizottságának négy tagját szintén megválasztották. Összesen öt bizottsági helyet kellett volna ezúttal betölteni, egyik jelöltre azonban nem szavaztak elegen. Utóbbi beterjesztések jórészt háttérbe szorultak a kétnapos vita során, a képviselőket elsősorban a jogvédő tisztségének betöltésére javasolt személy, illetve annak alkalmassága foglalkoztatta.

A háromtagú Költségvetési Tanács elnökét a köztársasági elnök javaslata nyomán választja meg a parlament, két tagját pedig a pénzügyminiszter és a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzójának javaslata nyomán. Aleksandar Vučić államfő azt indítványozta, hogy az elnöki tisztséget ismét Pavle Petrović, az eddigi elnök töltse be, Jorgovanka Tabaković bankkormányzó jelöltje Vladimir Vučković eddigi tag volt, Dušan Vujović pénzügyminiszter jelöltje pedig Nikola Altiparmakov, szintén korábbi tag volt.

A Korrupcióellenes Ügynökség bizottságának megválasztott tagjai Miloš Stanković, a Belgrádi Egyetem Jogtudományi Karának docense – Vučić jelöltje –, Slobodan Gazivoda, a valamikori Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott bírája – a Legfelsőbb Semmítőszék jelöltje –, Jelena Stanković, a Niši Egyetem Közgazdasági Karának docense – az Állami Számvevőszék jelöltje –, Ivan Kovačević – a Szociális-Gazdasági Tanács jelöltje. Živojin Rakočevićet, a Szerbiai Újságírók Egyesületének és a Szerbiai Újságírók Független Egyesületének közös jelöltjét nem választotta meg a parlament.

Az ombudsman személyéről folytatott vita során az ellenzéki képviselők kitartottak amellett, hogy Pašalić a hatalom és a Szerb Haladó Párt igényei szerint fogja ellátni tisztségét. Ezzel szemben a hatalom ahhoz ragaszkodott mindvégig, hogy Pašalić kiváló jelölt, és elődjével, Saša Jankivćtyal ellentétben, érdemben fogja védelmezni a polgárok jogait. Szabálysértési bíróként Pašalić jobban óvta a polgárok jogait, mint az ombudsman, válaszolt azon kritikákra Aleksandar Martinović, a haladók frakcióvezetője, hogy szakmai pályafutása során a jelölt még csak távolról sem került kapcsolatba az emberi és kisebbségi jogokkal és védelmezésükkel.

Pašalićot még meg sem választották, az SZHP már jelezte, konkrét elvárásokat támaszt a következő jogvédővel szemben. Bár az ország alkotmányának értelmében a jogvédő intézménye független, Vladimir Đukanović, az SZHP képviselője felszólította Pašalićot, hogy miután tisztségre lép, azonnal oszlassa fel a jogvédő teljes hivatalát. Az SZHP szakítani akar az ombudsman hivatalának eddigi munkájával, nem óhajtja a folytonosságot – tette hozzá.

A jogvédőnek négy helyettese van. Őket a jogvédő javaslata nyomán a Szerbiai Képviselőház választja meg, abszolút szavazattöbbséggel.

Csütörtök lévén a képviselők kérdéseket intézhettek a kormányhoz vagy annak bizonyos tagjaihoz. Az utóbbi két hét során legtöbben a belgrádi szociális központokban elkövetett gyilkosságok kapcsán fogalmazták meg észrevételeiket. Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt képviselője arra szeretett volna választ kapni Nebojša Stefanović belügyminisztertől, hogy ki vagy melyik szerv felelős a központok és a rendőrség közötti együttműködésért.

– Ki a felelős, hogy a szóban forgó esetekben az illetékesek nem tartották be az eljárási szabályokat? A neve érdekel ennek a személynek. Arra is választ szeretnék kapni, hogy Nebojša Stefanović belügyminisztert milyen rokoni, baráti vagy üzleti szálak kötik ahhoz a családhoz, amelynek egyik tagja két héttel ezelőtt Újbelgrádban a szociális központban meggyilkolt egy háromgyermekes anyát? – sorolta kérdéseit Jerkov.