2024. március 28., csütörtök
GÓLYAHÍR PROGRAM

Ajándék a babáknak Kúlán

A Gólyahír program keretében, amelyet a magyarországi Rákóczi Szövetség idén májusban indított, a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központban sor került a község területén az ez évben született, magyar családokba érkezett újszülöttek megajándékozására.

Mivel a község területén már több éve működik és él a Rákóczi Szövetség beiskolázási programja, illetve a Magyar Nemzeti Tanács iskolabusz, óvodai és beiskolázási valamit ösztöndíjprogramja, most mindez még egy szép lehetőséggel bővült, hogy a magyar babák is ajándékban részesüljenek.

Ez év januárjától 8 pici született a község területén a magyar közösséghez tartozó családokban. Az ajándékosztón a szülők részéről elhangzott, hogy nagyon jó érzés, ha valaki vagy valamilyen szervezet segítséget nyújt, de a figyelmesség is példaértékű, mert egy kisgyermek érkezése mindig nagy öröm a széles családi körben, és egy ilyen esemény azt még csak fokozza. Miocs Teodor az édesanyja, Andrea karjaiban szemlélte az eseményt, de volt ott nagymama is, akinek két napja született meg a kisunokája, és volt, hogy nagynéni vette a könyvet.

A szülők valamint nagyszülők jelenlétében Valka Károly, Kúla község alpolgármestere és Kozma Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében ismertette a jelenlevőkkel a program célját, valamint, hogy a Rákóczi Szövetség illetve a Magyar Nemzeti Tanács is a születéstől az óvodán át az általános és a középiskolai, valamit a felsőoktatás folyamán is figyelemmel kíséri a szórványban élő magyar gyermekek sorsát, és számos programon keresztül segíti őket és szüleiket.

A programon keresztül már a gyermek megszületésekor felkarolják a magyar családokat, hogy már szüleik tolmácsolásában megismerkedjenek a magyar nyelv szépségével, sokszínűségével, de hogy a szülőknek is legyen bátorságuk és erejük megtartani hovatartozásukat, azt ápolni és népszerűsíteni, a későbbiekben pedig, hogy gyermekeiket majd magyar tannyelvű osztályba írassák.

Az Első könyvem című kiadvány, amelyet ajándékba kaptak a babák szülei, egyben babanapló, kifestő, de számos mese, gyermekdal is megtalálható benne, valamintt a Himnusz és a Szózat szövege is.