2024. március 28., csütörtök

„Jó érzés mosolygós, elégedett embereket látni”

Temerinben megszervezték a Prosperitati Alapítvány pályázatain nyert mezőgazdasági gépek kiállítását – Juhász Bálint: Az alapítvány még a nyár folyamán újabb pályázatokat jelentet meg

Az Illés-napi rendezvénysorozat keretében tegnap délelőtt Temerinben mintegy 30 olyan erőgépet, mezőgazdasági kapcsolható eszközt állítottak ki a Vásártéren, amelyet a Prosperitati Alapítvány eddigi három pályázatán résztvevők nyertek meg. Dr. Nagy Imre, az alapítvány igazgatóbizottságának elnöke ez alkalommal elmondta:

A temerini községnek 219 sikeres pályázója volt a Prosperitati Alapítvány elmúlt három pályázati körében (Dávid Csilla felvétele)

A temerini községnek 219 sikeres pályázója volt a Prosperitati Alapítvány elmúlt három pályázati körében (Dávid Csilla felvétele)

A cél: Minél több fiatalt itt tartani, hogy ne menjenek annyian külföldre (Dávid Csilla felvétele)

A cél: Minél több fiatalt itt tartani, hogy ne menjenek annyian külföldre (Dávid Csilla felvétele)

– Boldog az a magyar közösség, amelyiknek gazdái ilyen kiállítást tudnak szervezni Illés napján. Az, amit itt ma láthattunk, csak a töredéke azoknak a nyertes pályázatoknak, azoknak az ajándékoknak, gépeknek, mezőgazdasági kapcsolható eszközöknek, amelyeket a Prosperitati Alapítvány eddigi három köre során nyertek meg a gazdák és iparosok Temerinben. Ez a kétszáz nyertes pályázat a három körben lehetőséget ad arra, hogy a temerini gazdák a továbbiakban is kiváló eredményeket érhessenek el a termelésben. Azt kívánom, hogy amellett, hogy jók lesznek a termelési eredmények, jó lenne megpróbálni minél több fiatalt itt tartani, hogy ne menjenek annyian külföldre.

– Itt a Vásártéren szétnézve az ember látja munkájának gyümölcsét, illetve egy részét annak, amit az alapítvány eljuttatott nyertes projektumokként Temerinbe. Fontos elmondani, hogy a temerini községnek 219 sikeres pályázója van a Prosperitati Alapítvány elmúlt három pályázati körében, ami 134 millió dinár értékű támogatást jelent ennek a közösségnek. Ebből 128 mezőgépre és kapcsolható eszközre vonatkozik, ezeknek a támogatásoknak az összértéke 70 millió dinár. Ennek egy részét látjuk ma itt, több mint harminc gépet. Jó érzés, hogy mosolygós, elégedett embereket lehet látni, akik a mai napon félretették a munkájukat és megjelentek itt, hogy  büszkeséggel bemutatják azt, amit megvalósítottak a pályázatok révén. Csak részben szól számokról ez a történet, hisz olyan termelőt láthattam, aki most egy traktorvásárlás miatt van itt, de start up pályázaton is nyert, és sertések megtermékenyítésével akar foglalkozni. Továbbá láttam olyan fiatal házaspárt, aki itt akar boldogulni, családjával már beköltözött a házba, melyet megvásárolt az alapítvány támogatásának köszönhetően, és ugyanakkor kapcsolható eszközt is nyert. Azoknak szeretnénk alternatívát nyújtani, akik itt akarnak boldogulni Vajdaságban, azoknak, akik itt akarnak maradni. Remélem, hogy amiről ma itt beszélgettünk, hamarosan bekerül az alapítvány valóra vált menüpontjába – hangoztatta Juhász Bálint ügyvezető.

A folytatásban újabb pályázatokat fogunk kiírni föld- és  házvásárlásra, picit módosított feltételekkel, majd 50 000– 500 000 euróig terjedő projektumokkal utat szeretnénk nyitni, úgy a mezőgazdaságban, mint az általános gazdasági ágazatokban. Azt gondolom ezzel, hogy lefedjük azt a részt, ami eddig hiányzott.