2024. április 25., csütörtök

Abbahagyták a szederszüretet

A termelők útblokáddal (is) fenyegetőznek – Ennyiért átadni a terményt nagyobb veszteséget jelentene, mintha hagynák tönkremenni – állítják

Az alacsony, 30–50 dináros felvásárlási ár miatt leállt a szederszüret – jelentette be Milan Mihajlović, a (zaječari körzethez tartozó) knjaževaci gyümölcstermesztők egyesületének elnöke.

Elmondta: az ország szedertermesztő egyesületei abban állapodtak meg, hogy a jövő hétig szüneteltetik a szeder szedését, s időközben eldöntik, tárgyalást kezdeményeznek-e Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszterrel, vagy az alacsony felvásárlási ár miatti tiltakozásul utakat zárnak le.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy Nedimović miniszter nem szabhatja meg a szeder árát, de meg kell próbálnunk közösen valamilyen megoldást találni, különben semmi értelme sem lesz annak, hogy az állam 40 százalékos támogatást ad szederültetvények létesítésére vagy öntözőrendszerek kiépítésére. A knjaževaci Džervin nem veszi át a szedret, a kisebb felvásárlók pedig azt állítják, hogy a hűtőházak 40 dinárt kínáltak nekik – mondta Mihajlović.

Goran Stančić, a kelet-szerbiai szedertermesztők egyesületének elnöke szerint ennyiért átadni a terményt nagyobb veszteséget jelentene, mintha hagynák tönkremenni.

– Az idénymunkásoknak napi 2000–2500 dinárt kell fizetni a szedésért, a termelő viszont a mostani árak szerint 100 kilogramm szederért 3000–5000 dinárt kaphat. Miből fedezzük hát a termesztési költségeket? – teszi fel a kérdést Stančić. Számítása szerint 120 dinárnál alacsonyabb felvásárlási ár esetén nem is érdemes leszedni a gyümölcsöt.

A hűtőházak egyelőre nem nyilatkoznak arról, miért kínálnak ilyen keveset a szederért.