2024. április 25., csütörtök

Okosodik a megújult Nokia

Fél évtizede olyan súlyos válságba sodródott a Nokia, hogy sokan már a végét jósolták. A finn cégcsoport ezért 2013-ban eladta a veszteségessé vált mobiltelefon ágazatát a Microsoftnak. Az amerikai szoftvergyártó óriás egy évvel később ki is fizette a (majdnem 7,5 milliárd dolláros) vételárat a fénykorában 300 milliárd dollárt érő mobilgyártóért.

Akkor talán mindenki azt hitte, örökre befellegzett a Nokia mobiltelefonoknak, amelyek az 1990-es évek eleje óta 14 esztendőn át uralták a piacot. Nem így történt.

A Nokia márkanév alatt 2017-től új telefonok jelentek meg a piacon. A gyártó (amely ezúttal már nem azonos a Nokia cégcsoporttal) a hónap végén pedig bemutatja a nagy érdeklődéssel várt csúcskategóriás okostelefonját. Az új típusnak még nem ismert a neve (talán Nokia 8 vagy Nokia 9 jelzéssel kerül forgalomba), de az biztos, hogy Android operációs rendszerrel, ikerkamerával és sok-sok egyéb hasznos elemmel szerelik fel. Külön hangsúlyt fektetve a régi idők modelljeire jellemző megbízhatóságra és az egyszerű kezelhetőségre.

A Nokia mobiltelefonok márkaneve még tavaly éledt újjá, miután a cég korábbi alkalmazottainak egy csoportjából megalakított HMD Global finn cég – 350 millió dollárért – tíz évre visszavásárolta a használati jogot a Microsofttól. A HMD Global azonban nem vesz részt a gyártásban, „csak” a márkaépítéssel és a szabadalmak gondozásával foglalkozik. A mobiltelefonok a tajvani Foxconn kötelékébe tartozó kínai FIH Mobile cég üzemében készülnek, amely a fejlesztést és a terjesztést is vállalta.

A XIX. században alapított Nokia cégcsoport nem szállt be az üzletbe, azaz sem befektetőként, sem résztulajdonosként nincs jelen a HMD Globalban, bár jó kapcsolatokat ápol vele.

A HMD Global az utóbbi hónapokban fokozatosan és egyre eredményesebben építi újjá a Nokia márkanévvel megjelenő mobiltelefon-újdonságokat. Egyre több a munkája is, hiszen folyamatosan jelennek meg a különböző kategóriájú készülékek.

A Nokia multinacionális nagyvállalat is újjáalakult, amióta megszabadult a veszteséges mobilágazatától. A fő profilját immár a telekommunikációs megoldásokra szakosodott cége, a Nokia Networks határozza meg, amely a legnagyobbak közé tartozik a saját szakterületén. A legújabb mobilnethálózatok piacán is szilárdan őrzi előkelő pozícióját.

A Nokia az 5G hálózat fejlesztésében is az élen jár. Ettől a telekommunikációs megoldástól ugyanis nagyon sokat vár a cégcsoport vezetése. Az új rendszer bevezetésére azonban még évekig kell várni, és hatalmas összegeket kell fordítani a kiépítésére.

A mobilrészleg nélkül maradt 152 éves vállalat ezért aligha számíthat hirtelen fellendülésre. A hálózatieszköz-piac az utóbbi években egyébként is visszaesett. Ezt a Nokia is megérezte, bár nem annyira, mint amennyitől az elemzők tartottak. A tavalyi bevétele és üzemi eredménye csökkent ugyan, de a vártnál kisebb mértékben.

A vállalat számára kulcsfontosságú hálózatieszköz-piacon egyelőre látványos növekedésre nem is lehet számítani. Ezért az érintett cégek, így a Nokia is, inkább a jövedelmezőség javítására összpontosítanak.