2024. április 24., szerda

Véget érhet a dollár uralma

A dollárárfolyam a napokban újra nyomás alá került, miután a jelek szerint tovább halasztódik a Donald Trump által beígért egészségügyi reform. Az év elején még a piac kedvencének számító amerikai devizát egyre kevésbé kedvelik a befektetők, s most technikailag is olyan szinthez ért, ami további komoly mozgásokat generálhat a piacon. A kialakult politikai tehetetlenség miatt tíz hónapos mélypontra került.

Nem örült a piac annak a hírnek, hogy a jelek szerint tovább kell várni az amerikai egészségügyi reform és az amerikai egészségbiztosítási rendszer reformjáról szóló törvények elfogadására. A befektetők ugyanis Trump elnök eddigi kudarcait az egészségügyi rendszer átalakításával kapcsolatban hajlamosak úgy értelmezni, hogy a többi választási ígéret megvalósítása is nagy késedelmeket fog szenvedni. Ezek közül a legfontosabb pedig az amerikai gazdaság és az amerikai tőzsdei cégek szempontjából talán a beígért drasztikus mértékű adócsökkentés, illetve a gazdaság élénkítését jelentő komoly állami infrastrukturális beruházások lennének.

A hírre a dollár árfolyama jelentős gyengülésnek indult, az euróval szemben kedd délre már egy százalékkal állt lejjebb, mint hétfőn. A most elért 1,155 feletti euró/dollár árfolyam egyben azt is jelenti, hogy az amerikai fizetőeszköz január elseje óta már 11 százalékot veszített értékéből az euróval szemben. Mindezt úgy, hogy tavaly év végén és idén év elején nem egy komolyabb befektetési bank is az évek óta tartó dollár erősödési trend folytatódására tippelt, s jóval paritás, azaz 1 alatti euró/dollár keresztárfolyamot vizionáltak 12 hónapos távlatban.

Ha egy kicsit hátrébb lépve vetünk egy pillantást az euró/dollár árfolyam alakulására, kiderül, miért van a technikai elemzés szemszögéből jelentősége a most elért árfolyamszintnek. 2015 eleje óta egy-egy meginduló euróerősödés visszafordult. Az, hogy a keresztárfolyam számára ezek a szintek eddig gátat jelentettek, azt jelenti, hogy itt egy komoly ellenállási zóna alakult ki az árfolyam számára.

Ráadásul a 2015 eleji csúcs jelentősége kiemelt. Ez volt az utolsó olyan lokális csúcs a keresztárfolyamban, ahonnan az euró gyengülése 2015 elején újabb lendületet vett, és mélyebb mélypontra süllyedt. Ennek elméleti jelentősége van. A technikai elemzés szerint ugyanis egy-egy trend meglétét mindaddig feltételezni kell, amíg az a trend meg nem fordul. Egy csökkenő trendet pedig csökkenő mélypontok és csúcsok sorozata jellemez, s akkor lehet ennek megfordulásáról beszélni, ha a korábbinál magasabb csúcsot látunk, s ha egy olyan csúcs tör át, ahonnan az árfolyam korábban mélyebb mélypontra süllyedt, akkor az erős jelzés a trend megfordulására.

Tegnap délután már szelídebb hangnemre váltottak a dollár alakuló árfolyamára vonatkozó becslések. Az a vélemény is elhangzott, hogy a dollár elmúlt időszakban tapasztalt gyengélkedése már nem tart sokáig, mivel az amerikai infláció rövid időn belül ismét gyorsulni kezd, ezzel összefüggésben pedig a Fed folytatódó kamatemelési ciklusa támogatni fogja a zöldhasú erősödését – véli Jasslyn Yeo, a JPMorgan befektetési banki részlegének szakértője.