2024. április 24., szerda

A Duna 7 mesét mesél

Elkezdődött a Duna 7 mesét mesél – A lombok alatt, a Strandon elnevezésű rendezvénysorozat, amelyet az újvidéki Városi Könyvtár és a Városi Kertészet, valamint a Heror Media Pont és a Kisebbségi és Helyi Médiafejlesztési Központ szerveznek.

A nyári rendezvénysorozat a vajdasági kisebbségi médiát hirdeti, valamint a nemzeti kisebbségek kultúráját, hagyományait ápolja. A Strandon egy rögtönzött könyvtárat létesítettek, ahol július 17-étől augusztus 5-éig szlovák, szlovén és magyar nyelvet lehet tanulni, ezenkívül rengeteg könyv, napilap áll a látogatók rendelkezésére. A rendezvénysorozat fő támogatói a Tartományi Oktatási, Közigazgatási, Jogalkotási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a Városi Kulturális Hivatal. A megnyitóünnepségen jelen volt Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja is.

– Már hagyománnyá vált, hogy a strandolókat nyáron érdekes tartalmakkal fogadják a Városi Könyvtár és a Heror Media Pont munkatársai, nem kell könyvtárba menniük, a könyvtár eljön hozzájuk. A rendezvénysorozatnak különös értéke van, mert az olvasási kultúra hirdetése mellett a multikulturalizmust és a többnyelvűséget is népszerűsíti. Örvendetes hír, hogy a Városi Kertészet a Városi Könyvtár közösen jövő nyárra egy, a mostaninál nagyobb házikót épít majd a manifesztáció 10 éves évfordulójára – mondta Rožić.

Dragan Kojić, a Városi Könyvtár igazgatója hangsúlyozta, hogy a Strandon kialakított fiókkönyvtár, amely a Könyvtár a közelben elnevezésű szlogent viseli, immár 9 éve lehetővé teszi a strandolók számára azt, hogy a Duna mellett, pihenés közben is olvassanak. Nemcsak könyvek állnak a rendelkezésükre, a látogatók napilapokat, hetilapokat, gyermeklapokat is olvashatnak, természetesen a kisebbségi média kiadványait is beleértve. Öt évvel ezelőtt az akcióba bekapcsolódott a Heror Media Pont és a Kisebbségi és Helyi Médiafejlesztési Központ is. Kojić kifejezte reményét, hogy a Duna 7 mesét mesél projektum, amely a kisebbségi közösségekkel és a többségi nemzettel is kiváló kommunikációt épített ki, sikeresen integrálódik majd az Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektumba.

Nataša Heror, a Heror Media Pont képviselője elmondta, hogy az idei rendezvénysorozat részeként beindult a Duna 7 mesét mesél projektum, amelynek az a célja, hogy az akció a Városi Könyvtárban, valamint a karlócai, ürögi és belcsényi könyvtárban egész évben tartson, ősszel pedig megtartják a román nyelv és kultúra hetét.