2024. április 19., péntek

Lebontották az Universalt

Óbecse szecessziós épületének a helyén a régivel azonos homlokzatú üzlet épül

Februárban számoltunk be arról, hogy megkezdték a Gerberék utcában található egykori Universal épületének a bontását, de a munkálatok a kezdeti lendület után hónapokig szüneteltek. A munkagépek csak nemrégiben kezdtek el ismét dolgozni, és a romos épületből mára már szinte semmi sem maradt.

Az épületnek már csak a régi homlokzata áll (Fotó: Fehér Rózsa)

Az épületnek már csak a régi homlokzata áll (Fotó: Fehér Rózsa)

A szép szecessziós házat az ópázovai MM 99 Kft., a Mercator egyik leányvállalata vette meg. Az MM 99 Kft. bejegyzésére még 2015-ben megtörtént, de az épület felújítását sokáig az akadályozta, hogy a telken található trafóállomás áthelyezéséről nem sikerült megállapodni az Elektrovojvodinával. Az új tulajdonos itt most egy Idea-boltot szeretne nyitni.
A Tartományi Műemlékvédelmi Intézet védelme alatt álló épületet a kivitelezőnek a régi homlokzati minta alapján kell azzal azonos módon felépítenie. A bontással alvállalkozóként megbízott bácsföldvári cég, a Živkov prevoz tulajdonosa, Dragan Živkov elmondta, hogy miután az udvari épületeket lebontották és elvitték az építési törmeléket, éppen emiatt kényszerültek leállni a munkálatokkal. A szakemberek ekkor azért állították le a munkálatokat, hogy minden homlokzattal kapcsolatos műszaki részlet a helyére kerüljön a tervekben. Az épület végül a hónap végére válik majd a földdel egyenlővé, ezután kezdődhet meg az építkezés előkészítése, amelynek során megépül a bolt és a raktár, az udvarban pedig nem hivatalos értesüléseink szerint egy kereskedelmi-vendéglátóipari passzázs is lesz.
Arról, hogy a homlokzat az eredetivel azonos módon kerüljön kialakításra, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet szakemberei viselnek majd gondot. Ebben az épületben a második világháború előtt Engelsmann József és fiai nagykereskedése, valamint vegyesáru-raktára működött, majd az Universal kereskedelmi vállalat székhelye lett a reprezentatív objektum. Az utóbbi két évtizedben üresen állt és olyannyira tönkrement, hogy végül az épület állapota életveszélyes lett.
Miközben Óbecsén egy Idea-üzlet felépítését alapozzák, a régióbeli sajtó arról cikkezik, hogy a csőd szélén áll Horvátország legnagyobb magáncége, a szerbiai Mercator kiskereskedelmi áruházláncot is tulajdonló Agrokor, amelynek keretében az Idea-üzletek is működnek. Az elemzők állami beavatkozást várnak a cég helyzetének rendezésére.