2024. április 24., szerda

Sütés-főzés egy héten át

Az oromi Varázsfalatok Egyesület tagjai már hatodik éve meghirdetik a Süti-főzi tábort, amelynek lényege, hogy kisiskolások kóstoljanak bele a főzésbe és az általuk elkészített ételekbe.

Kis faluhoz képest meglepő, hogy mindig akad elég jelentkező a gyerekek köréből, akik a nyári szünetből egy teljes hetet arra szánnak, hogy jó hangulatban, társaságban mindennap kora reggeltől beálljanak akár krumplit hámozni, akár tésztát gyúrni, de attól sem riadnak vissza, hogy a kánikulában órákig álljanak a forróságot ontó tűzhely mellett.

Dobó Mária, aki az egyesület szakértő tagja – hiszen ő maga is éveken át a főzéssel foglalatoskodott –, elmondta, hogy a gyerekek mindig nagy érdeklődéssel jönnek a táborba, és a figyelmük, kíváncsiságuk mit sem lohad az egy hét alatt, sőt! Amellett, hogy egy-két praktikát magukénak tudnak a tábor végeztével, végig jó hangulatban, közösen készítik az ételeket, na és persze az sem mellékes, hogy az itt megtapasztalt dolgokat aztán otthon is kamatoztathatják.

Idén még a házi tészta gyúrását is kipróbálták, de olyan ételek elkészítése is felkerült a repertoárra, vagy mondhatnánk, az étlapra, mint a joghurtos pite, raguleves, párolt hús, krumplileves, barátfüle, húsleves, töltött paprika.

Az egyesület tagjai közül kilenc felnőtt irányításával készültek az ételek, amelyeket aztán jóízűen el is fogyasztottak a kis szakácsok, akik már várják a jövő évi Süt-főzi tábort, hogy ismét nyári programként egy hetet a gasztronómia jegyében töltsenek el!