2024. március 29., péntek

A nyugdíjasok aktivizálása

Új programba kezdett a Vöröskereszt Kishegyes községben

Tegnap délelőtt a kishegyesi nyugdíjasok otthonában volt az első összejövetele az idősek közösségi életben való bevonását célzó programnak. A program a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének égisze alatt fut, és partner benne a községi nyugdíjasok egyesülete. Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy az első lépés az idősek problémáinak, igényeinek feltérképezése.

A problémák feltérképezése az első kerekasztal-beszélgetésen (Lakatos János felvétele)

A problémák feltérképezése az első kerekasztal-beszélgetésen (Lakatos János felvétele)

– Az idősek önsegítő csoportos foglalkozása nevet kapta a Vöröskereszt községi szervezetének új projektuma. A program célja, hogy településenként összegyűjtse az aktív nyugdíjas lakosokat, és minél jobban bekapcsoljuk őket a községi Vöröskereszt munkájába. Elsősorban szeretnénk feltérképezni a problémáikat, az igényeiket, a nehézségeiket, és ennek tükrében szeretnénk a programjainkat, lehetőségeinket az ő szükségleteikhez alakítani, természetesen őket aktívan bekapcsolva ezeknek a problémáknak a megoldásába – fogalmazott Fontányi.

A program kiötlői eddig elméleti szinten foglalkoztak a potenciális problémákkal, de az első kerekasztal-beszélgetés kiváló lehetőség volt a valós problémák feltérképezésére, mondta el a titkár. A hangsúly az egészségügyi problémákra helyeződött.

– Különböző egészségügyi programokban gondolkoztunk, és különböző szintű elsősegély-tanfolyamban. Az idősgondozás, betegápolás is felvetődött, de egyéb módokon is megpróbáljuk összekötni az aktív nyugdíjasokat a községben működő különböző szervezetekkel, programokkal, tevékenységekkel és intézményekkel. Nyitottabbá szeretnénk tenni számukra az intézmények feladatait és tevékenységét. Ennek érdekében össze szeretnénk kötni őket a szociális központtal, az egészségházzal és a falugondnok-szolgálattal. Természetesen azt is szeretnénk, hogy ettől függetlenül az aktív nyugdíjasok meghatározzák saját tevékenységi körüket, mint pl. az idős lakosok látogatása, kisebb csomagok készítése, programok szervezése, stb. – foglalta össze Fontányi.

A programot a községi nyugdíjasok egyesületével közösen valósítja meg a Vöröskereszt, és szeretnének településenként 10–15 fős csoportokat kialakítani az aktív nyugdíjasok körében, mondta el a titkár. Épp ezért a kerekasztal-beszélgetést követő első lépésük a csoportok megalakítása lesz, településenként. Ezt fogja követni a feltérképezett problémák lépésenkénti megoldása – fogalmazott.