2024. április 26., péntek
ASZTALITENISZ

Egy-egy bronzérem

Szerbia és Magyarország is egy-egy bronzéremmel zárta a Guimarãesben zajló korosztályos Európa-bajnokság csapatversenyét.

A szerbiai érmet ezúttal az ifjúsági leányválogatott szállította, amely tavaly ezüstérmes volt, az idén azonban be kellett érnie egy szépen csillogó bronzéremmel. Az Izabela Lupulescu, Surján Szabina, Tijana Jokić, Dragana Vignjević, Anđela Menger alkotta együttes az elődöntőben nagy küzdelemben 3:2-es vereséget szenvedett Oroszországtól. Az elődöntő eredménye nagyon könnyen alakulhatott volna másként is, hiszen az első és a harmadik mérkőzésen Surján és Jokić is 2:0-ra vezetett, utána azonban az orosz ellenfeleik sorozatban három játszmát nyertek. Ahhoz sem sok kellett, hogy az ötödik meccs ötödik játszmája döntsön a döntőbe jutásról, csakhogy a negyedik szettben Surján nem tudta kihasználni 9:6-os és 10:9-es előnyét Kolis ellen, aki megfordította a játszmát, és megnyerte a találkozót. Az elszalasztott lehetőség miatt felesleges bánkódni, hiszen a szerbiai asztaliteniszben uralkodó viszonyokat figyelembe véve ez az érem óriási haditettnek számít.

Sikerült feljutnia az I. divízióba a szerbiai serdülőleány-válogatottnak (Bezeg Réka, Radmila Tominjak, Danijela Karkušova), amely megnyerte a II. divíziót, vagyis a 17. helyen fejezte be az Eb-t.

A magyar válogatottak közül a serdülőfiú-együttes bronzérmesként zárt, csakúgy mint tavaly. András Csaba és Both Olivér a negyeddöntőben 3:0-ra győzték le a németeket, a döntőbe jutásért azonban a franciák visszavágtak a 2016-os Eb negyeddöntőjében elszenvedett vereségért. A bronzérmes csapat tagja volt Huzsvár Erik és Ócsai Máté is, akik a csoportkörben jutottak szóhoz egy találkozón.

Mától vasárnapig az egyéni és a páros küzdelmeket rendezik meg a kontinensbajnokságon.

Korosztályos Európa-bajnokság, ifik, fiúk, a 21–24. helyért: Luxemburg–Szerbia 3:0 (Thillen–Tepić 3:2, Balaban–Grujić 3:1, Moro–M. Jovičić 3:1).

Lányok, elődöntő: Oroszország–Szerbia 3:2 (Tajlakova–Surján 3:2, Kolis–I. Lupulescu 1:3, Sadrina–Jokić 3:2, Tajlakova–I. Lupulescu 1:3, Kolis–Surján 3:1), Azerbajdzsán–Románia 1:3.

Serdülők, fiúk, a 32–34. helyért: Szerbia–Észtország 0:3 (Čokić–Sztrogov 1:3, V. Jovičić–Luuk 0:3, Jovičić/Benkő–Sztrogov/Luuk 1:3).

Lányok, a 17. helyért: Szerbia–Spanyolország 3:1 (Bezeg–Miramontes 0:3, Tominjak–Ruiz 3:2, Bezeg/Tominjak–Miramontes/Ruiz 3:0, Tominjak–Miramontes 3:0).