2024. március 29., péntek
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Michael Matthews duplázott a Touron

Hatalmas szél és káosz a harmadik hét elején

Michael Matthews, a Sunweb ausztrál sprintere diadalmaskodott a Tour de France 16. etapján. A nap elején a Francia-középhegység lankás terepén haladt a főcsoport, amely ezúttal nem engedett el egész napos elmenést. A tempót a Sunweb csapat diktálta, hiszen Matthews a nap előtt 79 pontos hátrányban volt a pontversenyben éllovas Marcel Kittel mögött.

Kiváló napot zárt a holland alakulat, hiszen a hatalmas tempó hamar megrogyasztotta az egyik emelkedőn a német hajrást, aki leszakadt, míg az ausztrál a részhajrát és a szakaszt is megnyerve 50 pontot faragott hátrányából. Az utolsó húsz kilométer hatalmas oldalszelében a fő összetettbeli esélyesek jól helyezkedtek, egyedül az ír Daniel Martin került leszakadó csoportba, és közel egy percet veszítve kicsúszott a top 5-ből.

A verseny ma folytatódik a La Mure és Serre-Chevalier közötti 183 kilométeres hegyi etappal, amely során négy kategorizált – köztük két kiemelt – hegy vár a mezőnyre.

Végeredmény, Tour de France, 16. szakasz (Le Puy-en-Velay–Romans-sur-Isére, 165 km): 1. Michael Matthews 3:38:15 óra, 2. Edvald Boasson Hagen, 3. John Degenkolb, 4. Greg van Avermaet, 5. Christophe Laporte a. i. stb.

Az összetett állása 16 szakasz után (még 5 van hátra): 1. Christopher Froome 68:18:36 óra, 2. Fabio Aru +18 mp, 3. Romain Bardet +23 mp, 4. Rigoberto Urán +29 mp, 5. Mikel Landa +1:17 perc stb.