2024. április 19., péntek
EURÓPAI FILMEK PALICSI FESZTIVÁLJA

Meglátni a másikban az embert

Rajko Grlić: A Horvát Köztársaság Alkotmánya

Vjeko Kralj (Nebojša Glogovac) középkorú történelemtanár, erős nemzeti érzületű horvát hazafi, tágas polgári lakásukban, ágyban fekvő idős apját (Božidar Smiljanić) gondozza, esténként pedig női ruhába öltözve sétálgat a városban vagy egymagában borozgatva egy éve elhunyt szeretőjén búslakodik. Az alsó szinten a Samardžić házaspár él, Ante (Dejan Aćimović), a férj szerb nemzetiségű és a rendőrségen dolgozik, felesége Maja (Ksenija Marinković) pedig egészségügyi nővérként keresi kenyerét. Nemzeti és státuszbeli hovatartozásuk, anyagi helyzetük, nem utolsósorban szexuális irányultságuk távol tartja egymástól a szomszédokat, egy szerencsétlen eset révén azonban közelebb kerülnek egymáshoz.

Rajko Grlić A Horvát Köztársaság Alkotmánya (Ustav Republike Hrvatske) című játékfilmje egyrészt az előítéletek leküzdéséről szól, másrészt pedig leheletfinom módon a mai horvát társadalom egyes árnyoldalaira mutat rá, olyanokra, mint amilyenek a szélsőséges eszmék megtűrése, vagy a rendszerbeli korrupció megléte. A történet hősei megvetéssel tekintenek a másikra, ez különösen a nacionalista homoszexuális és a szerb rendőr közötti viszonyban érezhető, amint azonban rákényszerülnek jobban megismerni egymást, apránként foszlanak szét előítéleteik. Visszafogottan ugyan, de a film kellőképpen érzékelteti a rendszer működését is, hiába kapja el a rendőrség újra meg újra egyes fiatalkorú bűnözőket, mindig kénytelenek szabadon engedni őket, más esetben viszont elegendő, ha egy arra érdemesült személy odatelefonál valamelyik minisztériumba, hogy az ügyek a kellőképpen alakuljanak.

Nebojša Glogovacról eddig is tudtuk, hogy kiváló színész, az Előre megfontolt gyilkosságban, a Lőporos hordóban, a Templom a dombonban, az Enklávéban és számos más játékfilmben nyújtott alakításával többszörösen bizonyította azt, hogy egyaránt képes eljátszani a legkülönfélébb embertípusokat, mindenek ellenére az összetett karakterjegyekkel rendelkező horvát nacionalista transzvesztita megformálására nyugodtan kijelenthetjük, hogy színészi pályájának egyik eddigi csúcsteljesítménye. Glogovac minden pillanatban, minden megszólalásával és gesztusával hitelesen hozza az egyszerre dölyfös és törékeny, fennhéjázó és kifinomult modorossággal rendelkező hőst.

A feldolgozott téma komolysága ellenére a filmet számos vicces beszólás szövi át, amelyeken hol elmosolyodunk, hol felnevetünk, s amelyek oldják az olykor igen feszült helyzetet, a film legerősebb momentumai azonban éppen azok, amelyek éreztetik a feszültséget, s amelyekben kimondásra kerül a kínos mondanivaló, ezért néhány (öncélú) poén kihagyása jót tett volna a filmnek. A filmkategóriai besorolások ellenére ugyanis A Horvát Köztársaság Alkotmánya egyáltalán nem vígjáték, hanem egy bátor kísérlet arra, hogy mindannyiunkban felvesse a kérdést, vajon mennyire vagyunk képesek eltekinteni a sztereotípiáktól, és előítéleteinket leküzdve, meglátni a másikban az embert.

Rendező: Rajko Grlić. Forgatókönyvíró: Ante Tomić, Rajko Grlić. Producer: Ivan Maloča. Operatőr: Branko Linta. Vágó: Andrija Zafranović. Zeneszerző: Duke Bojadyiev. Szereplők: Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović, Božidar Smiljanić. 90 perc, 2016, Horvátország, Nagy-Britannia, Csehország, Szlovénia, Macedónia.