2024. április 24., szerda

Netanjahu: A múlt helyett a jövőbe tekintünk

A rendszerváltás óta először járt izraeli miniszterelnök Magyarországon

Többnapos magyarországi látogatásra érkezett Budapestre Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A Párizsból a vártnál többórás késéssel érkező kormányfő gépe hétfőn este landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Netanjahu tegnap Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyalt. Fogadta őt Áder János köztársasági elnök is. Ma részt vesz a visegrádi négyek (V4) tanácskozásán.

Orbán Viktor katonai tiszteletadással fogadta Benjamin Netanjahut (Fotó: MTI)

Orbán Viktor katonai tiszteletadással fogadta Benjamin Netanjahut (Fotó: MTI)

A háromnapos látogatásra érkező izraeli kormányfő védelmét a magyar Terrorelhárítási Központ (TEK) látja el. A szigorú biztonsági intézkedéseket a fővárosi polgárok is érzékelhetik, ugyanis Budapest több közlekedési pontját lezárják július 20-ig.

A látogatás szimbolikus jelentőségét kidomborítja, hogy a rendszerváltás óta először járt izraeli miniszterelnök Magyarországon. Legutóbb 1989. április 18-án Jichak Samir tett Budapesten villámlátogatást, melynek során megbeszélést folytatott Grósz Károllyal, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkárával és Németh Miklós miniszterelnökkel.

A budapesti találkozók ritkasága nem a rossz kapcsolatok rovására írható, ezt bizonyítja, hogy az időközben eltelt huszonnyolc évben több magyar kormány- és államfőt is fogadtak Izraelben.

A tegnapi tárgyalást követő sajtótájékoztatón is a két ország közötti jó kapcsolatokról számolt be Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu, s ez a gazdasági és a kulturális kapcsolatok erősítésével a jövőben még gyümölcsözőbbé tehető.

„Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben” – jelentette ki Orbán Viktor az Országházban tartott sajtótájékoztatón. Szavai szerint az izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában, olyan együttműködés alapja, amely a jövőről szól.

A magyar kormányfő köszönetét fejezte ki Izraelnek, amiért hozzájárul Európa biztonságához, és egyetértett az izraeli miniszterelnökkel abban is, hogy határozott politikát kell folytatni az erősödő antiszemitizmus megfékezése érdekében.

JOG AZ ÖNVÉDELEMHEZ

„Elismerjük Izrael jogát az önvédelemre” – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: „Magyarország is elvárja, hogy elismerjék jogát erre, jelenleg ugyanis az országnak vitái vannak amiatt, hogy nem akar kevert népességet, nem akar engedni a külső befolyásnak.”

Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor a sajtótájékoztatót követő fotózáson (Fotó: MTI)

Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor a sajtótájékoztatót követő fotózáson (Fotó: MTI)

„Magyarország nem kíván változtatni etnikai összetételén, még ha be is kell ismernie, hogy nem vagyunk tökéletesek” – jegyezte meg a miniszterelnök.

A magyar kormányfő elmondta: a találkozón mindkét vezető kifejezte országa tiszteletét a másik ország iránt, és célnak nevezték a két ország jó kapcsolatának hosszú távú megalapozását.

Rámutatott: Magyarországon jelentős zsidó kisebbség él, biztonságukat pedig a magyar állam teljes mértékben garantálja. A zsidó életnek ma Magyarországon reneszánsza van – folytatta Orbán Viktor –, amelyre büszkén tekint az ország, hiszen az komoly hozzájárulás a magyar nemzet közös teljesítményéhez.

Kívánatosnak nevezte a történelmi visszatekintést is a találkozó keretében, hangsúlyozva: mivel Magyarország mögött nehéz történelem áll, nyilvánvalóvá kell tenni, hogy hibát, sőt bűnt követett el azzal, hogy a zsidó közösség védelme helyett a nácikkal kollaborált. Ez soha nem fordulhat elő – szögezte le a kormányfő, aki hangsúlyozta azt is: Magyarország kötelessége megvédeni minden állampolgárát.

Fontosnak nevezte a két ország kulturális, oktatási és tudományos együttműködését is. Szavait Orbán Viktor úgy zárta: Izraeltől azt tanulhatjuk meg, hogy amiért nem harcolunk meg, azt elveszítjük, és reményét fejezte ki, hogy a modern korszaknak ezt a vastörvényét egyre több honfitársunk érti meg.

A JÖVŐBE KELL TEKINTENI

Izrael és Magyarország a múlttal tisztában van, de a jövőbe tekint, és az ilyen országoké a jövő – mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden az Országházban, miután Orbán Viktor magyar kormányfővel tárgyalt. Megjegyezte: megtisztelőnek tartja, hogy ilyen hosszú idő után ő az első izraeli miniszterelnök, aki hivatalos látogatáson jár Magyarországon.

Netanjahu sajtónyilatkozatában kiemelte: a találkozón megvitatták azokat az aggályokat, amelyeket a helyi zsidó közösség felvetett, és nagyon fontosnak nevezte azokat a szavakat, amelyeket Orbán Viktor most ezzel kapcsolatban mondott.

Üdvözölte azt is, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, és ezzel „nemcsak Izrael, hanem az igazság mellé is áll”. Emellett Magyarország élharcosa azon államok közösségének, amelyek fellépnek az újfajta antiszemitizmus, az anticionizmus, azaz a modern zsidó állam „delegitimációja” ellen – vélekedett.

Az izraeli miniszterelnök kitért arra: a kulturális kapcsolatokat is szorosabbra kell fűzni a két ország között.

Benjamin Netanjahu arról is beszélt, hogy Magyarország sok szempontból volt a modern cionizmus bölcsője – amelynek köszönhetően létrejött a modern izraeli állam –, hiszen itt született Herzl Tivadar, aki a zsidó állam születését álmodta meg, mert látta azt a sok kihívást, amelyet az antiszemitizmus jelent, és ezért azt gondolta, hogy a saját állam lehet a legjobb megoldás a zsidóknak.

A találkozón két megállapodást is aláírt Magyarország és Izrael: a 2017–2019-re szóló kulturális együttműködésről, valamint az innováció, ipar 4.0 és az önműködő autók fejlesztésében való együttműködésről.

ELLENZÉKI REAKCIÓK

Az ellenzéki pártok fanyalogva fogadták az izraeli miniszterelnök látogatásának a hírét.

A Jobbik arra volt kíváncsi, hogy a színfalak mögött miben állapodott meg, „miről egyezkedett” a két elnök. A párt vitatta, hogy a találkozó történelmi jelentőségű lenne, ha azon hivatalosan semmilyen érdemi megállapodás, döntés nem született.

A Demokratikus Koalíció (DK) értékelése szerint az izraeli kormányfő egy „bűnös politikai hazárdjáték részeként” látogatott Magyarországra. Ara-Kovács Attila, az ellenzéki párt elnökségi tagja keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: noha az izraeli és a magyar miniszterelnök különbözően látja a világot, érdekeik azonosak: „egy autoriter, a demokráciát lebontani kész politika megvalósítása”.

Az MSZP bírálta Benjamin Netanjahut, mert véleményük szerint olyan kijelentéseket tett, amelyekkel részévé vált a magyar belpolitikának, a kormány kampányának. Erről Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségének tagja beszélt, kiemelve, elítélik azt, hogy Benjamin Netanjahu partnere kíván lenni Orbán Viktor miniszterelnöknek egy olyan belpolitikai kampányban, amelynek középpontjában „az ellenségkeresés, az uszítás, a hergelés és a népbutítás áll”.

SAVANYÚ A SZŐLŐ

A Fidesz szerint az MSZP és a DK nyilatkozatai arra utalnak, hogy „savanyú a szőlő” a pártoknak.

Sem Gyurcsány Ferenc – jelenlegi DK-elnök –, sem az MSZP más miniszterelnökének kormányzása idején nem látogatott el Izrael miniszterelnöke Magyarországra – olvasható a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatójának, Hidvéghi Balázsnak az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.