2024. március 28., csütörtök

Federica Mogherini kapta a Hesseni Békedíjat

A németországi Hessen tartomány békedíjával tüntették ki szerdán Federica Mogherinit, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét a tartomány brüsszeli képviseletén - közölte a német tartomány parlamentje.

A közlemény szerint a díjjal Mogherininek az iráni atomprogramról szóló, 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodás létrejötte érdekében tett erőfeszítéseit kívánták elismerésben részesíteni.
Köszönő beszédében Mogherini hangsúlyozta: a kitüntetés mindenekelőtt tisztelgés az Európai Unió előtt a béke, a demokrácia és a nemzetközi együttműködés hajtóerejeként betöltött szerepéért. Az úgynevezett iráni atomalku pedig "bátorság, politikai vezetőkészség, és bölcsesség eredménye" - tette hozzá a főképviselő.
A főképviselő meggyőződését fejezte ki: a megállapodás bizonyítja azt, hogy a diplomácia milyen szerephez juthat évek óta húzódó viszályok békés, együttműködésen alapuló rendezésében.
Lucia Puttrich, Hessen tartomány Európa-ügyi minisztere úgy értékelte: az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokon Mogherini közvetítő szerepével sikerült a sokak által lehetetlennek tartottáttörést elérni A német tartományi tárcavezető hangsúlyozta azt is, hogy Mogherini az ukrajnai, a szíriai, a líbiai és más válsággócok esetében is a demokráciáért, az emberi jogokért és a jogállamiságért emelt szót.
A 25 ezer euróval (7,6 millió forint) járó Hesseni békedíjat és az odaítéléséről döntő kuratóriumot 1993-ban hívta életre a szociáldemokrata párti Albert Osswald volt hesseni miniszterelnök. A korábbi évek kitüntetettjei között volt többek között t Ella Poljakova, a Szentpétervári Katonaanyák Bizottságának elnöke, Hans Blix, az ENSZ iraki fegyverzetellenőrzési tevékenységének egykori vezetője Ogata Szadako, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) volt igazgatója és Daniel Barenboim argentínai születésű izraeli zongoraművész, karmester.