2024. április 26., péntek

Ismét négy magyar államtitkár

Első körben 29 államtitkárt nevezett ki a kormány

Július 13-ai ülésén hozta meg a szerb kormány a minisztériumok munkájában részt vevő államtitkárok kinevezéséről szóló döntéseket. Első körben nem kapott minden tárca államtitkárt. A korábbi bejelentésekkel összhangban a Vajdasági Magyar Szövetség négy államtitkárral vesz részt a köztársasági kormány munkájában, őket első körben nevezték ki. Kern Imre az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális, dr. Vickó Ferenc az egészségügyi, Juhász Attila a mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási, Vicsek Annamária pedig az oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési minisztérium munkáját fogja segíteni.

A 18 minisztérium közül egyelőre 13 kapott államtitkárokat. Az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális, az egészségügyi, valamint a munkaügyi, foglalkoztatási, szociálpolitikai és harcosügyi minisztériumban a kormány döntésének értelmében négy-négy államtitkár vesz részt, az oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési minisztériumban három, a gazdasági, az államigazgatási és helyi önkormányzati, az energetikai és bányaügyi, a kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztériumokba, valamint a Külügyminisztériumba két-két államtitkárt neveztek ki, a mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási, az igazságügyi, a sportügyi minisztériumokba, valamint a Pénzügyminisztériumba pedig egy-egy államtitkárt neveztek ki.

Az Aleksandar Vučić vezette kormány munkájában 2016 áprilisa és 2017 júniusa között 50 államtitkár vett részt. Tisztségük a miniszterek tisztségének megszűntével szűnt meg. Az akkor működő 16 minisztérium közül a munkaügyi, foglalkoztatási, szociálpolitikai és harcosügyi tárca foglalkoztatta a legtöbb államtitkárt, hatot. Öt-öt államtitkár segítette a mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium, valamint az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium munkáját. A Pénzügyminisztérium, az egészségügyi, az oktatási, valamint az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumok négy-négy államtitkár közreműködésével végezték feladatukat, a Belügyminisztérium, a gazdasági és a kereskedelmi tárca pedig három-hárommal. Az igazságügyi és a bányaügyi tárca, valamint a Külügyminisztérium munkájában két-két államtitkár vett részt, a védelmi, a művelődési és a sportügyi tárca munkájában pedig egy-egy vett részt.