2024. április 24., szerda

Jó lenne, ha a konfliktusokat nem söpörnék szőnyeg alá

Szerbia nem áll el az európai integrációtól, sem oroszbarát politikájától, hangsúlyozta Washingtonban a szerb államfő

A Szerbiát és a nyugat-balkáni régiót érintő aktuális kérdésekről beszélgetett Washingtonban Aleksandar Vučić szerb államfő és Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke. Vučić elmondása szerint egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy a problémákat békés, civilizált eszközökkel kell megoldani. Jó lenne, ha a konfliktusokat nem söpörnék szőnyeg alá, mint ahogyan azt korábban tették a régió politikai vezetői – fejtette ki Vučić, aki hiszi, hogy washingtoni látogatása érdemben mozdítja előre a szerb–amerikai kapcsolatokat.

Mike Pence (Fotó: Beta/AP)

Mike Pence (Fotó: Beta/AP)

– Jó volt ma szerb állampolgárnak lenni Washingtonban, és az általam tapasztalt megbecsülésben részesülni. Különösen hálás vagyok Pence alelnöknek, amiért kikísért az ajtóig, és megvárta, hogy beüljek a gépkocsiba. Hálás vagyok, amiért tisztelettel viseltetett a szerbiai küldöttség irányába. Úgy érzem, hogy megértettük egymást. Arról biztosítottam, hogy Szerbia az európai integráció mellett kötelezte el magát, Pence pedig megismételte, hogy az USA támogatja országunk integrációs törekvéseit. Nem mulasztottam el aláhúzni, hogy Szerbia a jövőben is baráti kapcsolatokat kíván fenntartani Oroszországgal. Országunk területi integritása úgyszintén téma volt, valamint az egyesült államokbeli beruházók Szerbiába vonzásának a lehetőségei is. Rendkívül elégedett vagyok. Látogatásom során ez a találkozó tette fel a pontot az i-re. Meg vagyok győződve arról, hogy a Szerbia és az USA közötti kapcsolatok egyre jobbak lesznek – taglalta Vučić.

Vučićot korábban Ron Johnson Wisconsin állambeli és Chris Murphy Connecticut állambeli szenátorok, valamint Emanuel Cleaver, a Kongresszus szerb képviselőcsoportjának a tisztségviselője is fogadta. Korábban amerikai nagyvállalatok, egyebek mellett az Uber, a Cisco, a General Electric, a Motorola és a John Deere képviselőivel tárgyalt.

A szerbiai sajtó kitüntetett figyelemmel dolgozta fel Vučić amerikai látogatását, annak fontosságát hangsúlyozva. Ivan Vujačić, Szerbia valamikori washingtoni nagykövete szerint nem szabad túlzásokba esni, egyszerű, rutinjellegű látogatásról van szó. Azt sem érti, hogy egyes politikai elemzők – akiknek egyébként nem az USA a szakterületük – miért próbálták annak a látszatát kelteni, hogy a szerb államfőre az USA tisztségviselői nyomást fognak gyakorolni: válasszon az EU, azaz a Nyugat és Oroszország között. Vujačić abban sem kételkedik, hogy ha valaki előhozta Oroszország témáját, az nem a vendéglátó volt, hanem Vučić. Az USA érdeklődésének középpontjában a nyugat-balkáni régió stabilitása áll – szögezte le Vujačić, hozzátéve: egyébként is, Pence sokkal kevésbé ismeri a Balkánt, mint például elődje, Joe Biden.

– Ami a Balkánt illeti, az USA aktuális államvezetése szinte semmit nem változtatott álláspontján és politikáján. Bizonyos stratégiák nem módosulnak egyik napról a másikra. Az USA célja, hogy Európában demokrácia uralkodjon, vagyis a Nyugat-Balkán minden egyes országának az európai integrációját támogatja, mivel ezzel őrizhető meg a béke és a stabilitás – fogalmazott Vujačić.